Politikusok, újságírók adatait kezelték jogtalanul az APEH-nél

Vágólapra másolva!
Két személy is hívott le adatokat az APEH számítógépes rendszeréből politikusokról, újságírókról, magánszemélyekről és cégekről - derült ki a hosszú bájtok éjszakájával kapcsolatos vizsgálat során. Az egyik lekérdező egy elnöki tanácsadó volt, a másik pedig valószínűleg az az ember, akitől a Defendhez szivárogtak az adatok. A vizsgálat arra azonban még nem talált bizonyítékokat, hogy Simicska Lajos elnöksége idején történtek-e adatmódosítások, vagy törlések az APEH rendszerében.
Vágólapra másolva!

Az APEH rendszerében az úgynevezett hosszú bájtok éjszakájának nyomait keresve olyan információk derültek ki, miszerint egy volt elnöki tanácsadó kódjával több mint száz adózó adatait kérdezték le az adóhatóság számítógépes rendszeréből - közölte csütörtökön Király László György a hivatal elnöke. Politikusok, újságírók, magánszemélyek és cégek adatai is vannak azok között, akiknek adatait lekérdezték Simicska Lajos elnökségének idején.

Király László György szerint a lekérdezések ugyan törvényesek voltak, de nem az adóhatóságnál megszokott módon folytak. Az elnöki tanácsadó, akinek munkaviszonyát egy hónapon belül megszüntette Vida Ildikó akkori alelnök, 1999 májusától hívta le az adatokat az adóhatóság rendszeréből, a hosszú bájtok éjszakája pedig a feltételezések szerint vagy 1998 augusztus közepén, vagy november elején volt. A két ügy között egyelőre nem találtak összefüggést. Az érintett adózók listáját az APEH átküldi a pénzügyminiszternek, és közösen döntenek a további lépésekről. Az ügy kapcsán felmerülhet a jogosulatlan adatkezelés vétsége.

Az elnök azt is elmondta, hogy még nem találtak olyan bizonyítékokat, amelyek alátámaszthatják azt a gyanút, miszerint Simicska Lajos elnöksége idején adatokat módosítottak, vagy töröltek az adóhivatal számítógépes rendszerében. Ezt a vizsgálatot váhatóan október közepéig lezárják.

A vizsgálat során találták meg azt a személyt is, akinek a kódjával arról a hat adózóról kérdeztek le információkat, akiknek az adatait korábban a Magyar Fejlesztlési Banknál találták meg. A hivatal az érintett dolgozó ellen fegyelmi eljárást kezdeményezett hogy kiderítsék: milyen szerepe volt az adatok kiszivárgásában.

Az adótitkok kikerülésének lehetősége az őrző-védő céghez akkor merült fel, amikor a Magyar Fejlesztési Bank irattárában több, a Defendtől származó jelentést találtak magánszemélyekről, cégekről. Ezekből kiderül, hogy olyan adatokhoz is hozzáfértek, amelyekhez nem volt joguk: tartozások, jövedelmi információk, számlaegyenlegek és államtitkok.