Kovács László nemzetközi nyomást preferál Irak ellen

Vágólapra másolva!
Kovács László véleménye szerint Irak ügyében a legjobb forgatókönyv az lenne, ha egy nagyon széles körű nemzetközi nyomással rá lehetne kényszeríteni Szaddám Huszein iraki elnököt: azonnal szüntesse meg a különféle tömegpusztító fegyverek előállítását és maradéktalanul semmisítse meg a felhalmozott készleteket.
Vágólapra másolva!

A külügyi tárca vezetője szerint a legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha a világ ölbe tett kézzel nézné az iraki diktátor további fegyverkezését, ha tétlenül várná azt a napot, amikor Szaddám Huszein a tömegpusztító fegyverek birtokában megfenyegeti a világot, az emberiséget.

Kovács László szerint ez utóbbinál minden más megoldás jobb. - Ami a katonai megoldást illeti, jobb lenne, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyetértésével folyna, de az ENSZ felhatalmazás nélküli katonai akció is jobb, mint tétlenül várni Szaddám Huszein fegyverkezésének tragikus következményeit - mondta.

A külügyminiszter rámutatott: "amennyiben a katonai akció elkerülhetetlenné válik, Magyarország mint az Egyesült Államok szövetségese, mint a NATO tagállama és a terrorizmus elleni harc elkötelezettje, tudni fogja, hol a helye". - Nincs döntés a katonai akcióról, az Egyesült Államok, ahogy ezt Bush elnök New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén is elmondta, a Biztonsági Tanács újabb határozatára vár, így ebből következően arról sem esett szó a különböző szintű magyar-amerikai érintkezések során, hogy az Egyesült Államok konkrétan mit várna el Magyarországtól egy katonai akció esetében - jelezte Kovács László külügyminiszter.