Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fideszes törvényjavaslat a köztévé kettéosztására

Vágólapra másolva!
A Fidesz frakció törvénytervezet formájában próbálja elősegíteni az előző miniszterelnök gondolatát, hogy legyen egy közszolgálati adója a baloldalnak és egy a jobboldalnak. Ennek megvalósításához a parlament kétharmadát is meg kell győzni.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-frakció jövő héten nyújtja be a médiatörvényre vonatkozó módosító javaslatát, amely megteremtené a két közszolgálati tévéadó törvényi feltételeit. Ennek alapján az egyik baloldali, a másik jobboldali elveket képviselne.

Új mederbe kell terelni a közszolgálatiságot, mivel a mostani megbukott - indokolta a törvényjavaslatot a Fidesz médiapolitikusa, Szalai Annamária, aki szerint nagyon súlyosan kiegyensúlyozatlan a magyar médiapiac, és ezáltal sérül az emberek tájékozódáshoz való alkotmányos joga.

A két közszolgálati adó egymástól teljesen függetlenül működne: a felek nem szólnának bele, hogy a másik mit csinál a tévéjével - mondta a politikus. Szalai közölte: céljuk, hogy az általuk javasolt megoldás ne kerüljön többe, mint a mostani.

Szalai Annamária a törvényjavaslatról nem volt hajlandó konkrétumokat elárulni. Így azt sem árulta el, hogyan lehet egy törvénnyel meghatározni, hogy legyen egy bal- és egy jobboldali televízió.

Orbán Viktor a szeptember eleji Szabadság téri demonstráción vetette fel a két egyenrangú köztévé gondolatát, amelyeket a két különböző oldal irányítana. Medgyessy Péter miniszterelnök erre úgy válaszolt: akinek tévé kell, vegyen magának.

A többi frakcióval azután kezdi meg a Fidesz az egyeztetéseket, miután benyújtották a parlament elé a törvénytervezetet. A módosításhoz a parlamenti képviselők legalább a kétharmadának támogatása szükséges.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről