Vágólapra másolva!
Nem a sorkatonai szolgálat, hanem érzelmi megbillenés, illetve magánéleti problémák miatt követtek el öngyilkosságot sorkatonák az elmúlt időszakban - ezt állapította meg a Honvédelmi Minisztérium vizsgálata. A minisztérium tervet készít a krízishelyzetek megelőzésére.
Vágólapra másolva!

Nem a sorkatonai szolgálat, hanem érzelmi megbillenés, illetve magánéleti, párkapcsolati problémák miatt követtek el öngyilkosságot sorkatonák az elmúlt időszakban - közölte Komor Levente, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikai helyettes államtitkára. A búcsúlevelek alátámasztják, hogy a katonák személyes körülményeiben és nem sorkatonai szolgálatukban kereshetők az öngyilkosságokhoz vezető okok - mondta Komor Levente.

Beszámolója szerint Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az említett esetek miatt szakértői bizottságot hozott létre, amely intézkedéscsomagot dolgoz ki az öngyilkosságok megelőzésére. A humánpolitikai helyettes államtitkár már egy-másfél hét múlva megkezdené az említett komplex intézkedéscsomag bevezetését a krízishelyzetek és beilleszkedési problémák megelőzésére. A hosszú távú lépések közé tartozik a pszichológiai szűrések kiterjesztése a hivatásos és szerződéses állományra is.

A hadsereg létszámának csökkenésével párhuzamosan csökkent az öngyilkosságok száma, amelyhez hozzájárult a rövidebb sorkatonai szolgálat, a szolgálati időn kívül nagyobb szabadság és mozgástér, illetve a szociális és családi problémák figyelembe vétele a behívás során.