Tárki: Az államfő és a kormányfő a legnépszerűbbek

Vágólapra másolva!
Nem történtek nagy elmozdulások a politikusok szeptemberi népszerűségi indexeiben - derül ki a Tárki közvélemény-kutató cég felméréséből. Érdekes azonban, hogy a pénzügyminiszternek négy ponttal csökkent a népszerűsége. A Tárki felmérése szerint jelenleg az államfő a legnépszerűbb, egy ponttal a kormányfő előtt. 
Vágólapra másolva!

A Tárki szeptemberi adatai alapján ismét Mádl Ferenc a legnépszerűbb politikus. Az augusztusi adatok a köztársasági elnök és Medgyessy Péter fej-fej melletti eredményét mutatták, Mádl Ferenc szeptemberi listavezető pozíciója az államfő rokonszenv-indexének 1 pontos emelkedésének eredménye. A Szonda Ipsos nemrég publikált felmérése szerint viszont a miniszterelnök a legnépszerűbb politikus Bárándy Péter igazságügy-minisztere előtt. A Tárki listáján azonban nem szerepel Bárándy neve.

A két első helyezettet továbbra is Dávid Ibolya, az MDF elnöke követi, akinél a mutató 2 ponttal emelkedett. A rangsor utolsó három helyezettje továbbra is változatlan: Thürmer Gyula (Munkáspárt), Kövér László (Fidesz) és Csurka István (MIÉP), bár mindhármójuknál a rokonszenv-index növekedése regisztrálható. Megemlítendő, hogy a legnépszerűtlen politikus, Csurka István indexe 4 ponttal magasabb az augusztusi értéknél. Ez már a statisztikai hibahatárt megközelítő változás.

Csurkán kívül a huszonhármas lista egyetlen tagjánál, László Csaba pénzügyminiszternél történt hibahatár-közeli módosulás. A pénzügyminiszter rokonszenv-mutatója az előző hónaphoz képest 4 pontot esett a Tárki szerint.

Az MSZP meghatározó politikusainak népszerűségi indexe jószerivel változatlan maradt. Az SZDSZ reprezentánsai - Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Demszky Gábor - együttes átlagukat tekintve 2,5 ponttal magasabb indexértéket értek el augusztushoz képest úgy, hogy Kuncze mutatója 1 ponttal romlott.

A Fidesz meghatározó vezetői a szeptemberi adatfelvétel alapján is a rokonszenv-rangsor alsó harmadában foglalnak helyet. Orbán Viktor, Pokorni Zoltán és Kövér László indexe ugyanakkor egyaránt 2 pontot javult az előző felvételhez képest, míg a pártelnök Áder János indexe 1 ponttal csökkent.

A szeptember első felében készített adatfelvétel eredményei szerint a két legesélyesebb főpolgármester-jelölt rokonszenv-megítélésében immár nincs lényeges különbség. Schmitt Pál 2 indexponttal előzi meg Demszky Gábort a rangsorban, de Schmitt ismertsége még mindig nem érte el a 80 százalékot. A szocialisták főpolgármester-jelöltének, Gy. Németh Erzsébetnek az ismertsége országos szinten további 10 százalékponttal nőtt, jelenleg 52 százalékon áll. A szocialista jelölt rokonszenv-mutatója 3 ponttal emelkedett, de ezzel továbbra is a rangsor-tábla alsó harmadában, a 17. helyen áll 48 ponttal.

A felmérést az ország 89 településének 1022 választópolgár megkérdezésével végezte a Tárki. A hibahatár 3,2 százalék.