Ötvennégy dosszié hiányzik a Történeti Hivatalból

Vágólapra másolva!
Mindössze 54 irat hiányzik a Történeti Hivatalban őrzött mintegy százezernyi állambiztonsági dosszié közül - jelentette ki Markó György, a hivatal elnöke - többségük 1980 előtt keletkezett, és egyik sem kapcsolatos a rendszerváltás utáni politikai élet szereplőivel.
Vágólapra másolva!

Markó György az RTL Klub Híradójának adott nyilatkozatában elmondta: egy belső ellenőrzés nyomán derült fény az akták hiányára. Az ellenőrzést azután rendelték el, hogy kiderült: Szalay Gábor egykori szabad demokrata kormánytag dossziéjában egy karton helyén csak egy másolatot találtak. Markó György, a hivatal elnöke azt is elmondta: az 54 hiányzó irat közül egyik sem III/III-as hálózati dosszié, többnyire vizsgálati anyagok, konkrét személyek elleni nyomozások részei, esetenként több száz oldalasak.

- Ezek már 1997-ben, a hivatal létrejöttekor, a Belügyminisztérium és a Történeti Hivatal között lezajlott átadás-átvétel jegyzőkönyveinek tanúsága szerint is hiányoztak. Feltehetően a 80-as évek végén, 90-es évek elején kerültek ki a Belügyminisztériumból - jegyezte meg a hivatal elnöke. Hozzátette: túlnyomó többségük a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, körülbelül 15 pedig a bíróságokon van, például egy korábbi törvénysértő ítélet nyomán indult semmisségi eljárás miatt. - Most a hivatal levélben fordul az iratőrzőkhöz, küldjék meg a hiányzó dossziékat - közölte.

Az elnök azt is elmondta, hogy az 54 hiányzó akta nem titkos minősítésű. Szalay Gábor, volt SZDSZ-es államtitkár kartonjától eltérően ezekben az esetekben még a másolat sincs a hivatalban, csupán egy lap, amely azt tartalmazza, hogy mikor, milyen célból vették ki az iratot, s azt hová vitték. Markó György hozzátette: a hivatal tényfeltáró vizsgálatára a Szalay-ügy adott alkalmat, de a most megállapított hiány a hivatal munkatársainak felelősségét nem vetheti fel, hiszen ezt a hiányzó 54 iratot már át sem vehette a hivatal.

- Az 1997-es átvételkor nagyobb volt a hiány, de azóta sok dosszié visszakerült. A hivatal pedig soha nem adott ki eredeti iratot, csak másolatot - jegyezte meg az elnök. Markó György elmondta azt is: a Szalay-ügy miatt levélben kereste meg a Belügyminisztérium vezetőjét, hisz az eredeti irat utolsó nyoma ott található 1995-ből. - A tárca mindezidáig nem válaszolt - tette hozzá a hivatal elnöke.