Nyolc év börtönt kaphatnak a házrombolók

Vágólapra másolva!
A Tolna Megyei Rendőrkapitányság szerint a Németkéren történt házrombolás kimerítheti a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak bűntettét. Mivel a ház lerombolását csoportosan követték el, a törvény értelmében a rongálók akár nyolc éves börtönbüntetést is kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOMúlt héten rongálás alapos gyanújával indítottak eljárást a németkéri házrombolás ügyében. Azóta kiderült, hogy a tett kimerítheti a BTK 174/B paragrafus második bekezdését. "Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoporthoz tartozása, vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." - rendelkezik a paragrafus. A törvény szigorúbban rendelkezik, ha a bűncselekményt csoportosan követték el, így akár nyolc évet is kiszabhatnak a vétkesekre.

Daubner Gabriella, a Tolna Megyei Rendőrkapitányság sajtószóvivője az [origo]-nak elmondta: még vizsgálják, hogy a bűncselekmény valóban kimeríti-e a paragrafusban foglaltakat. Az adatgyűjtés és a tanúkihallgatás jelenleg is folyik.

Németkér lakossága csütörtökön lakhatatlanná tette az odaköltözni akaró egyik paksi roma család házát. A falu polgármestere, Mihályi Józsefné korábban az [origo]-nak elmondta: csakúgy, mint a teljes képviselő-testület, maga is ott volt az akciónál. "Csitítani próbáltam a tömeget, ezer embert. Először még sikerült, másodjára már nem. A falu lakossága egy emberként állt neki az épületnek" - mondta el a polgármester. Hozzátette: nem a romákkal szemben, hanem a paksi önkormányzat döntése ellen tiltakozott így a lakosság. A község vezetője az [origo] tudósítójának pénteken azt mondta: nem érez felelősséget a történtekért, és nem gondolja, hogy bárkit is felelősségre kellene vonni az ügyben.

A hetek óta sátrakban élő paksi romák elhelyezése közben megoldódni látszik: a paksi városvezetés átmenetileg otthon biztosított a számukra.