Szonda: jelentős az MSZP előnye

Vágólapra másolva!
A nyáron kialakult politikai erőviszonyok stabilizálódtak, továbbra is jelentős az MSZP előnye. Az összes választókorú körében 11 százalékkal, közel kilencszázezerrel több szocialista szavazó van, mint ahányan a fiatal demokratákra adnák a voksukat.
Vágólapra másolva!

A biztos pártválasztók körében 54 százalékon áll az MSZP, a Fidesznek 38 százalékos a támogatottsága. A kisebb pártok közül az SZDSZ tud felmutatni az 5 százalékos küszöböt megközelítő szavazótábort. A polgármesteri székekre más pártok jelöltjei is esélyesek, ott számít a személyek ismertsége, korábbi tevékenységük, személyes kvalitásaik - ez derül ki a Szonda Ipsos szeptember első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett kétezer fős közvélemény-kutatása legérdekesebb eredményeiből, melyet a Népszabadság tett közzé.

A kormányoldalnak jelenleg sokkal nagyobb a támogatottsága, mint a parlamenti ellenzéknek. Az MSZP vezető pozícióját az SZDSZ jobban erősíti, mint a másik térfélen a Fideszét az MDF. A szocialista szavazótábor 54 százalékos biztos támogatói bázisához 4 százalékot tudnak hozzátenni a szabad demokraták. A fiatal demokraták pártjának 38 százalékos támogatottságát mindössze 1 százalékkal tudja megemelni az MDF. A parlamenten kívüli pártok sem formálják át a politikai erőteret, hiszen ezeknek - most már tartósan, hónapok óta - nagyon szerény, 1-2 százalékos támogatottságuk van. A MIÉP a parlamenti választások óta meggyengült. Az első negyedévben 4 és 6 százalék között volt a biztos MIÉP-tábor nagysága, a választások után viszont a legjobb közvélemény-kutatási eredménye is csak 2 százalék volt. Hasonló helyzetbe került a Centrum Párt is, az év eleji 3-4 százalékos támogatottság mostanra országos szinten 1 százalékra szűkült. A Munkáspárt mért adatai is gyengék, nem képes elmozdulni az 1 százalék körüli támogatottsági szinttől.