Korábbi romaellenes akciók

Vágólapra másolva!
Háttéranyagunkban korábbi  romaellenes akciókat idézünk fel.
Vágólapra másolva!
Lincshangulat Németkéren a paksi romák miatt/itthon/20020920egymasra.html

Az utóbbi években jó néhány településen aláírásgyűjtéssel próbálták a helyi lakosok megakadályozni romák odaköltözését. Balassagyarmat-Káváson a lakosság tiltakozó íveket írt alá 34 cigány család lakásépítési terve ellen. Végül az önkormányzat két "referenciaház" felépítését engedélyezte, mondván, ha az azokban lakó családok "rendesen viselkednek", a többiek is engedélyt kapnak majd. Sajószentpéteren 100 fő írt alá petíciót a Pécsi Antal út egyik négyszintes házából. A tiltakozóknak a polgármester megígérte, hogy az Elzett Művek egyik elhagyott raktárhelyiségét alakíttatja át szükséglakásokká, és oda telepíti a romákat. A helyi kisebbségi önkormányzat opponálta a tervet és javasolta: inkább építsenek lakásokat. A polgármester visszakozott. Tiszaföldváron 171 fő írt alá petíciót, hogy - bár nem laknak ott romák - oda a jövőben se költözzenek.

Öt éve történt
A bedőtanyai romák helyzete két, korábban nagy sajtónyilvánosságot kapott üggyel több ponton is hasonlóságot mutat. Az azóta Franciaországban menedékjogot kapott a zámolyi romák hazai kálváriája öt évvel ezelőtt úgy kezdődött, hogy a vihar megrongálta a korábban cselédlakásokként szolgáló otthonaikat, az önkormányzat pedig másnap lerombolta az épületet.

Ugyanabban az időszakban bukott meg a székesfehérvári önkormányzatnak a lebontásra ítélt Rádió utcai háztömbben lakott romákat a környező falvakba költöztetni szándékozó akciója. A közeli Pátkán a falugyűlés 200 résztvevője úgy döntött: "minden eszközzel megakadályozzák", hogy a roma családok tagjai közül bárki is a faluba költözzön. Az egyik család végül házat vásárolt a településen, a lakás ablakait - azóta is ismeretlen tettesek -betörték: a romák visszamentek Székesfehérvárra.

Berkes Béla - Roma Sajtóközpont