Sík Zoltán: Politikai boszorkányüldözés

Vágólapra másolva!
Politikai boszorkányüldözésnek, a választás előtti kampányfogásnak nevezte Sík Zoltán korábbi informatikai kormánybiztos a Magyar Építőipar Kht.-nak az előző kormány idején kiutalt egymilliárd forint körüli vihart.
Vágólapra másolva!

Egy nemes célt, a magyar építőipar informatikai fejlesztését, versenyképességének javítását szolgálta ez a pénz teljesen szabályosan - hangsúlyozta Sík Zoltán. Az erről szóló szerződést szerinte azért szüntette meg a jelenlegi kormányzat, mert e nemes cél támogatására maga kíván majd hasonló szerződést kötni.

A hűtlen, hanyag kezelés vádja is elhangzott már az üggyel kapcsolatban, miközben minden szabályosan történt - mutatott rá a korábbi kormánybiztos. A jelenlegi kormányzat részéről azt állítják, hogy nem lehetett volna a célelőirányzatból ilyen fejlesztést támogatni, ennek jogi akadálya volt.

Sík Zoltán elmondta: az informatikai kormánybiztos feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet pontosan előírja, hogy milyen feladatokat kell megoldani, s a célelőirányzat ehhez igazodik. Az egymilliárd forint olyan rendszer alapját szolgálta, amely versenyképessé tette volna a magyar építőipart. Ehhez pontos, precíz informatikai bázis szükséges.

Milliárdos szabálytalanságról beszél Kiss Elemér/itthon/20020919milliardos.html

Hozzátette: a kiutalás abszolút jogos volt, mert a kht. állami feladatot átvállalva közbeszerzéssel akarta megvalósítani az informatikai fejlesztést. A közbeszerzést viszont csak úgy lehet lebonyolítani, ha rendelkezésre áll a fedezet. Gazdaságosabbnak látszott, ha egy összegben használják fel a pénzt, mert így lényegesen jobb kondíciók érhetők el, ugyanolyan összegből több valósítható meg.

- A kiutalást szabályozó formula szerint általában 25 százalékot lehet előre kiutalni, de kivételes esetben a teljes összeget. Az építőipari informatikai fejlesztést Stumpf István kancelláriaminiszter politikailag is ilyen kivételesen fontos feladatnak minősítette, ezért írta alá a szerződést - mutatott rá a korábbi kormánybiztos. Elmondta: a szerződést szakmailag ő maga ellenjegyezte, pénzügyileg pedig Prosits László, a Miniszterelnöki Hivatal akkori pénzügyi vezetője.