Rák tizedeli a katonai üzem volt dolgozóit

Vágólapra másolva!
Elmaradt veszélyességi pótlékai miatt perli egykori munkáltatóját a MH fegyverzetjavító üzemének öt alkalmazottja. Fél-félmillió forintos követelésük jogosságát egészségi állapotukkal indokolják: mind az öten halálos betegek.
Vágólapra másolva!

Az egykor veszélyes anyagokkal, mérgekkel dolgozó tápiószecsői munkások közül eddig heten haltak meg rákban - írja a Blikk. Ács Sándorné Piroska 2001-ig dolgozott fegyvercsomagolóként a tápiószecsői üzemben. Ma rákos beteg, a gyomrát ki kellett venni. Kollégája, Kun László egykori fegyverjavító tüdőrákos. Az adminisztrátor Kripolszki Ferencnét szívproblémák miatt százalékolták le. A takarítónő, Urbán Mihályné csontritkulásban és tüdőembóliában szenved. Dósa János felületkezelő állapota a legrosszabb: a férfit a műhelyből kellett a műtőbe vinni. Neki a torkában fejlődött ki daganat.

Az öt munkásnak 2001-ben úgy szűnt meg a munkaviszonya, hogy egy fillér veszélyességi pótlékot sem kaptak. A volt honvédségi dolgozók állítják: súlyos betegségeik kialakulásában szerepet játszott, hogy az üzemben veszélyes vegyi anyagokkal, mérgekkel (azbeszt, triklór-etilén, lakk, etil-glikol) kellett dolgozniuk. Kun László elmondta, a műhelyben dübörgő dízeltargoncák fejfájdító füstjétől gyakran elhányta magát.

"A többiek kaptak veszélyességi pótlékot, pedig ok nélkül nem fizették volna nekik. Nekünk valamiért nem járt, pedig mi az életünket áldoztuk a cégért" - panaszkodott Dósa János. "Veszélyes munkahelyen dolgoztunk, visszamenőleg is járna a pótlék".

A Honvédelmi Minisztériumban az üggyel dr. Vuletity Péter foglalkozik. Az ezredes - akit éppen szabadsága alatt értünk utol - megígérte: jövő héten, és ha a sajtóosztálytól megkapja a nyilatkozattételi engedélyt, válaszol majd kérdésekre.

A tápiószecsői üzem homlokzatán fekete zászló leng. Nemrégiben halt meg rákban Ácsnéék egykori kollégája. Ő volt a hetedik áldozat. 1999-ttl 2001-ig Veiczer János volt a tápiószecsői üzem főnöke. Ő döntött úgy, hogy az 50 dolgozó közül húsznak nem jár a veszélyességi pótlék. "A döntésemet ma is vállalom" - mondta a vezető. - A körülmények olyanok, mint egy autószerelő-üzemben. A pereskedők közül valószínűleg többen már korábban is betegek voltak.

A HM egykori emberjogi szakreferense, Pozsár Jánosné támogatja a tápiószecsői munkásokat, és jogi tanácsokkal is segítené őket. "Nincs ember, aki kimondaná, hogy a daganataik kétséget kizáróan a munkahelyi ártalmak miatt alakultak ki" - magyarázta Pozsárné. "De azt javaslom, ne adják fel, lebegjen a szemük előtt az egri kórház ápolónőinek bírósági sikere" - mondta a Blikknek.