Vágólapra másolva!
Medgyessy Péter miniszterelnök szerint Magyarországon - néhány nyugat-európai ország mintájára - erősíteni kellene a "gyerekkultuszt", ezzel a népesedési mutatók is javulnának. A gyermekbarát hozzáállás kialakulását pedig nem csak a családokban, hanem az óvodákban, iskolákban is segíteni kell - hangzott el a megújult népesedési kormánybizottság első ülésén.
Vágólapra másolva!

A magyar lakosság folyamatos csökkenésének megállításáért a kormány támogatni szeretné a gyerekeket vállaló családokat, és arra törekszik, hogy növelje a családok gyerekvállalási szándékát - hangzott el a megújult népesedési bizottság első ülésén. A bizottság még az Orbán-kormány ideje alatt jött létre, hogy megoldást dolgozzanak ki a lakosság folyamatos csökkenésének megakadályozására.

A megújult bizottság elnöke, Medgyessy Péter elmondta: az előző kormány kezdeményezését jónak tartja, támaszkodni fognak a korábbi adatokra, bár a korábbi bizottság munkája nem hozott eredményt. Medgyessy elmondta: mindenkinek magánügye, hogy hány gyereket vállal, a kormány feladata az, hogy olyan feltételeket teremtsen, amelyek között a fiatal párok bátran vállalhassanak gyerekeket.

Magyarországon 1981 óta csökken a népesség, egy tanulmány szerint csak akkor maradna meg a 10 milliós létszám 2005-re, ha az átlagéletkor 80 év fölé emelkedne, minden nő két gyermeket vállalna, és évente 20 ezren telepednének le az országban. Az 1980-as évek óta a házasodási kedv is csökken, két évtizeddel ezelőtt csaknem kétszer akkora volt a házasságkötések gyakorisága, mint napjainkban.

A bizottság első ülésén Vörös Zsuzsa szociológus felvetette, hogy a hatvanas években a gyerekvállalással kapcsolatos terhek nagyrészt a társadalomra hárultak, mára viszont minden a gyereket vállaló anyára hárul. A szociológus szerint újra szükség lenne arra, hogy bizonyos terheket a társadalomra hárítsanak. Vörös Zsuzsa arról is beszélt, hogy a csökkenő népesség gyökereit az oktatási rendszerben, a gyerekek esélyegyenlőségének hiányában kellene keresni, ezért javasolta egy külön munkabizottság létrehozását, mely az iskolarendszer javításán dolgozna annak érdekében, hogy sikeresebbek legyenek a magyar gyerekek.

A népesedési problémával foglalkozó négy munkabizottság október 31-ig jön létre, a kormánybizottság következő ülése decemberben lesz. A bizottság 2003 december végéig készíti el hosszú távú tervét a népesség csökkenésének megállítására.

A megújult kormánybizottságnak 9 miniszter is tagja, többek között Lamperth Mónika belügyminiszter, Csehák Judit egészségügyi miniszter, Kiss Péter munkaügyi miniszter, és Magyar Bálint oktatási miniszter. A bizottság hét szakembert - elsősorban szociológusokat - is felkért az együttműködésre, akik tudásukkal, külföldi tapasztalataikkal segíthetik a probléma megoldását. Köztük van Cseh-Szombathy László akadémikus, Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke, Ferge Zsuzsa és Hegedűs Zsuzsa szociológusok. Az újonnan alakult testület titkára Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.