Nejlonok alatt melegednek a paksi romák

Vágólapra másolva!
A Roma Polgárjogi Alapítvány szerint életveszélyes helyzetbe kerültek azok a paksi romák, akik lakhatatlanná vált lakásuk lebontása miatt két hete sátrakban laknak. A környékbeli községek lakói viszont tüntetést szerveznek, hogy megakadályozzák a romák beköltözését.
Vágólapra másolva!

A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője szerint életveszélyes helyzet alakult ki Pakson a két héttel ezelőtt fedél nélkül maradt roma családok ügyében. Elmondta: szerda este meglátogatta a katasztrófavédelem sátraiban lakó hat roma családot, s véleménye szerint nagyon rossz körülmények közt vannak. Esetenként nejlonok alatt gyújtanak tüzet, hogy ne fázzanak, a gyerekek pedig köhögnek, valószínűleg már meg is betegedtek - közölte Horváth Aladár.

Közben négy település lakói demonstrációra készülnek, hogy megakadályozzák a két hete hajlék nélkül maradt hat roma család Paksról való elköltözését. Fülöp János, a faddi önkormányzat képviselője, a tüntetés főszervezője az MTI-nek elmondta: szombaton reggel Faddról, Dunaszentgyörgyről, Gerjenből és Pusztahencséről várhatóan 500 ember vonul a polgármesteri hivatal elé, s követelni fogják, hogy Paks saját hatáskörében oldja meg a romák elhelyezését. Amit teszünk, az csak egészséges önvédelem - mondta Fülöp.

A paksi polgármester közleményben tudatta, hogy a romák a lebontott ingatlan ellenértékeként kapott pénzből ott oldják meg a lakhatásukat, ahol akarják. A város egyforma figyelmet szentel minden lakosra, tekintet nélkül bőrük színére és felekezeti hovatartozásukra.

Solt Pál, a cigány kisebbségi önkormányzat tagja az [origo]-nak elmondta, hogy a romák megpróbáltak házakat venni a környéken, de a lakossági tiltakozás miatt eddig csak egy családnak sikerült. Ők pénteken költözhetnek, de még ez is kétséges - fogalmazott a kisebbségi vezető.