Az érintettek a Mécs-bizottság előtt

Vágólapra másolva!
Pénteken, azaz ma jár le a Mécs-bizottság által érintettnek talált volt kormánytagok visszajelentkezésének határideje, akiket a testület elnöke meghallgatásra hívott a grénium elé. Bogár László volt államtitkár jelezte: nem kíván a bizottsággal találkozni. A Történeti Hivataltól is megérkeztek a terhelő iratok másolatai.
Vágólapra másolva!

Valamennyi hivatalos szervtől megérkeztek az anonimizált másolatok a volt kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottsághoz. Ezek azok az iratok, amelyek alapján - a parlamenti határozat szerint - a testület megállapította tíz egykori kormánytag "érintettségét". Mécs Imre, a testület elnöke meghívta a bizottság elé azokat, akikről adat szerepel a nyilvántartásban. Pénteken jár le a határideje annak, amíg az érintettek visszajelentkezhettek.

Közülük Bogár László volt politikai államtitkár levelet írt az elnöknek, hogy nem kíván sem vele, sem a bizottsággal találkozni. Hozzájárul ahhoz, hogy a róla szóló dokumentum nyilvánosságra kerüljön, de feljelenti a bizottság elnökét rágalmazásért, ha nincs dokumentum, és ismeretlen tettest okirat-hamisításért, ha mégis van.

Lamperth Mónika belügyminiszter még nem válaszolt Mécs Imre levelére, melyben kérte: vizsgálja ki, hogy Szalay Gábor (SZDSZ) politikai államtitkár eredeti 6-os kartonját ki, mikor és hova küldte, és jelenleg hol található. Az elnök azt is kérte, hogy az iratkezelésre vonatkozó szabályt is küldjék meg neki. Szalay Gábor nyilvántartási kartonjának helyén csak egy helyettesítő cédulát, és az eredeti hiteles másolatát találta meg a Mécs-bizottság. Demeter Ervin (Fidesz) alelnök kifogásolta, hogy az irat eredeti példánya eltűnt.

A helyettesítő cédulán egy kézzel írott feljegyzés található: "képviselők, Sersli, 1995. 08. 29." szöveggel. Ez arra utal, hogy a kartont Sersli Sándor, a BM Adatfeldolgozó Hivatal Dokumentációs Osztályának vezetője emelte ki, a megjegyzés szerint az átvilágítóbírák számára. Az irat az átvilágítókhoz már nem érkezett meg, amelynek magyarázata lehet az is, hogy az iratot a III/II-es csoportfőnökség állította ki, így nem tartozik az ügynöktörvény hatálya alá. A karton azonban nem került vissza helyére.