Korrupciós vád 31 letenyei határőr ellen

Vágólapra másolva!
Vesztegetés alapos gyanúja miatt harmincegy letenyei határőr ellen tett feljelentést a BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának vezetője a Kaposvári Katonai Ügyészségen - közölte Csók István ezredes, az ügyészség vezetője.
Vágólapra másolva!

A határőrök a letenyei átkelőnél voltak útlevélkezelők. A feljelentés szerint a határon ki- illetve belépőktől, mindenekelőtt kamionsofőröktől készpénzt, illetve ajándékokat fogadtak el. A határőrség vezetése könyörtelen harcot folytat az állományon belüli visszaélések ellen. Megengedhetetlen, hogy az uniós csatlakozás küszöbén a határőrség soraiba korrupt elemek vegyüljenek - mondta az üggyel kapcsolatban az MTI-nek Orodán Sándor alezredes, a határőrség szóvivője.

Hozzátette: a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata már régóta folytatatott adatgyűjtést, figyelte a korrupcióval gyanúsítható személyeket, nemcsak Letenyén, hanem az ország más határőr-kirendeltségein, például Balassagyarmaton és Pécsett is.

A feljelentett határőrök jelenleg szabadlábon vannak. Arra a kérdésére, hogy - mivel a feljelentés a 61 tagú letenyei kirendeltség létszámának felét érinti - várható-e fennakadás a határforgalomban, Orodán Sándor szóvivő azt válaszolta: a határőrség biztosítja a zavartalan átkelést. Ugyancsak vesztegetés gyanúja miatt a napokban indult eljárás 28 salgótarjáni határőr ellen, közülük tizenegyet őrizetbe is vettek hétfőn. A tiszthelyetteseket azzal gyanúsítják, hogy pénzt fogadtak el autósoktól, akiket gyorsabban átengedtek a határon, mint a többi várakozót.

Orodán Sándor nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt az információt, amely szerint a nyomozás alatt a határőrök bűnösségét bizonyító kép- és hangfelvételek készültek volna. A határőrségi szóvivő az ügy kapcsán hangsúlyozta: a szervezet vezetése a legszigorúbb harcot hirdette meg a korrupció ellen, s ugyancsak ezt követeli meg a rendvédelmi szervektől az új belügyi vezetés.