Hitelből gyógyítanak az eladósodott kórházak

Vágólapra másolva!
Tizenötmilliárd forint adósságot halmoztak fel, de csak hárommilliárdot kapnak tartozásaik rendezésére az idén a kórházak. Ehhez az összeghez szigorú feltételekkel juthatnak hozzá, így is csak átmenetileg, a "kölcsönt" ugyanis vissza kell fizetniük. A jövő hónaptól viszont több pénzt vihetnek haza az egészségügyiek. 
Vágólapra másolva!

Felmérések szerint nagyjából 15 milliárd forinttal tartoznak a szállítóiknak, elsősorban a gyógyszercégeknek a kórházak. Az évek óta halmozódó és mind tetemesebb adósság rendezésére az egészségügyi tárca egy konszolidációs programot ígért. Az idén hárommilliárd forintot szánnak erre a célra, ami csak az adósság egy részének rendezésére elegendő. Ezt Rácz Jenő, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi minisztérium helyettes államtitkára is elismerte, hangsúlyozva, terveik szerint ez csupán az első lépés, amely elegendő ahhoz, ne kerüljenek újabb intézmények csődhelyzetbe.

Jövőre a szaktárca tízmilliárdra szeretné az adósságrendezési kasszát feltölteni.

Csehák: Pénz, idő és együttműködés kell az egészségügy rendezéséhez/itthon/20020828csehak.html

Azt már az új kormány megalakulása után sejteni lehetett, nem jelent majd automatikus adósságrendezést a kórházkonszolidáció. Most már az is nyilvánvaló, hogy a pénzt csak kölcsönkapják az intézmények a költségvetéstől, vagyis vissza kell fizetni a támogatást - ezt maga Csehák Judit miniszter mondta tegnap. Azok a kórházak, amelyek mégis csak így látnak kiutat az adósságcsapdából, pályázat útján nyerhetik el az intézményenként nem limitált összeget. A tenderben a pályázóknak, olyan feltételeket kell vállalniuk, amelyek a szaktárca helyettes államtitkára szerint garanciát jelentenek arra, hogy nem keverednek a jövőben hasonló helyzetbe. A pályázatra a leginkább eladósodott intézmények jelentkezhetnek, amelyeknek már 30, illetve 60 napja fizetni kellett volna a szállítóiknak.

A kórházszövetség elnöke úgy látja: kevés a hárommilliárd, s túl bonyolult az igénybevételéhez kapcsolódó pályázat, így félő, felesleges feszültséget teremt majd az elbírálás az egyes intézmények között. Kovács Ágnes szerint, problémát jelent az is, hiába teljesítik az előírt feltételeket a kórházak, ha közben a külső körülmények, például a finanszírozás nem változnak, nem lélegezhetnek fel az intézmények. Azt egyébként pontosan senki nem tudja megmondani, mikor juthatnak hozzá a hitelhez a kórházak, Rácz Jenő azonban biztos benne, erre még az idén sor kerül(het).

Egy másik kormányígéret, az egészségügyi béremelés beváltása viszont már októberben esedékes: átlagosan 50 százalékkal több pénzt vihetnek haza az orvosok és a nővérek. A fizetésemelés személyre szóló mértékét intézményenként döntik el. Annak érdekében, hogy ne okozzon feszültséget a béremelés, az intézményvezetők összesen 2,1 milliárdot fordíthatnak differenciálásra. Azért pedig, hogy a kórházvezetők véletlenül se fordíthassák másra, például számláik kiegyenlítésére a béremelésre szánt összesen 10 milliárdot, az összeget nem a szokásos tb-támogatással, hanem külön, egy összegben kapják meg. Az államtitkár elmondta: szigorúan ellenőrzik majd, hogy az egészségügyi s a szociális szférában dolgozó 170 ezer ember októberben megkapja a fizetésemelését.