Jóval több kisebbségi választás lesz

Vágólapra másolva!
A négy évvel ezelőttihez képest mintegy negyedévvel több kisebbségi önkormányzat létrehozását kezdeményezték a szeptember 5-i határidőig - jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője.
Vágólapra másolva!

Rytkó Emília szerint jól mutatja a kisebbségek kezdeményezőkészségét, hogy 1989 kisebbségi önkormányzat létrehozásának szándékával fordultak a választási szervekhez, amelyek 12, formai okok miatt nem megfelelő indítvány elvetése mellett ki is tűzték ezeket a választásokat.

Útmutató az önkormányzati választásokhoz/itthon/20020902azonkormanyzati.html

Ennek értelmében október 20-án 1111 cigány, 31 bolgár, 30 görög, 107 horvát, 57 lengyel, 336 német, 30 örmény, 48 román, 33 ruszin, 44 szerb, 120 szlovák, 15 szlovén és ugyanannyi ukrán kisebbségi önkormányzatot választhatnak meg országszerte. Rytkó Emília szólt arról is: a helyi önkormányzati választásokra eddig "megrázóan kevés" jelölt adta le ajánlásait. Mint mondta: míg négy évvel ezelőtt 104 ezren indultak a tízezernél több mandátumért, s most is hasonló létszámra számítanak, addig a jelöltállítási időszak felénél alig 8187-en adták le az indulásukhoz szükséges ajánlásokat.

Az OVI vezetője ezért arra kérte a jelölteket és az őket indító szervezeteket, hogy amint rendelkezésükre áll a szükséges számú ajánlás, mihamarabb adják le azokat a választások zökkenőmentes előkészítése érdekében. Utalt arra, hogy a határidő előtti utolsó napok torlódása fokozottan magában hordozza a hibák lehetőségét.

Eddig 536 polgármester-jelöltet vettek nyilvántartásba, közülük majdnem négyszázan függetlenül mérettetik meg magukat. Rytkó Emília megemlítette, hogy Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a települések számához viszonyítva alacsony a polgármester-jelöltek száma. A sajtótájékoztatón elhangzott az is: hat év után az OVI új, bővített oktatási segédletet készített, amellyel az iskolák az első választókat tájékoztathatják.