Vita az Orbán beszéde alatti harangszóról

Vágólapra másolva!
Az MTV Szabadság téri székháza előtti tüntetést szervező polgári kör szerint provokáció, hogy éppen Orbán Viktor beszéde alatt szólalt meg egy közeli templom harangja. A templom vezető lelkésze szerint minden évben ilyenkor harangszóval emlékeznek egy 60 évvel ezelőtti eseményre.
Vágólapra másolva!

A Szabadság téri Református Egyházközség szerdán megdöbbenésének adott hangot a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör állásfoglalása miatt. A kör provokációnak minősítette, hogy a Magyar Televízió székházánál múlt pénteken megtartott rendezvény idején megszólalt a templom harangja.

A polgári kör keddi nyilatkozatában visszatetszőnek nevezte, hogy egy református templom harangját használták fel egyesek arra, hogy Orbán Viktor beszédét megpróbálják megzavarni.

Ifj. Hegedűs Loránt, a templom vezető lelkésze (MIÉP-es politikus, 1998-2002 között képviselő) szerdai közleményében kiemelte, hogy a harangot a templom felszentelése és a II. Bécsi Döntés évfordulója alkalmából szólaltatták meg. Így minden év augusztus 30-án harangszóval emlékeznek meg az 1940-es döntésről. (A fasiszta Németország és Olaszország ekkor döntött arról, hogy Magyarország visszakapja Erdélyt.) Hegedűs szerint érthetetlen, hogyan minősíthetnek provokációnak egy harangszót. Szerinte a kisméretű harang csendes, és a templom előtt is alig hallatszott, így nem érti, hogyan tudott elnyomni egy kihangosított rendezvényt.