Kedvezően alakul a magyar-román együttműködés

Vágólapra másolva!
Várhatóan az ősz folyamán aláírják a magyar-román stratégiai partnerségről szóló dokumentumot - közölte szerdán Bukarestben Kovács László magyar külügyminiszter. A magyar diplomácia vezetője azután tartott sajtóértekezletet, hogy rövid, szűk körű megbeszélést folytatott Mircea Geoana román külügyminiszterrel, majd fogadta őt Adrian Nastase miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

- Mindkét találkozón egybehangzóan kedvezőnek ítéltük meg a magyar-román viszony alakulását - hangsúlyozta Kovács László. Elmondta, hogy október elején hivatalos látogatást tesz Romániában Mádl Ferenc köztársasági elnök. Medgyessy Péter kormányfő nevében meghívást adott át Adrian Nastasénak, aki várhatóan az ősz folyamán utazik Budapestre. - A miniszterelnök látogatása során írják majd alá a két ország stratégiai partnerségéről szóló dokumentumot. Ez a dokumentum a XXI. század követelményeinek megfelelően lép majd tovább az 1996-ban kötött alapszerződéshez képest - hangsúlyozta.

A stratégiai együttműködésre vonatkozó javaslatot idén júliusban adta át a román kormányfő Medgyessy Péternek, a magyar miniszterelnök kolozsvári látogatása során.

Októberben Bukarestben tartja majd ülését a magyar-román gazdasági vegyes bizottság és várhatóan fontos döntések születnek majd a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről. A két találkozón több konkrét kérdést is áttekintettek. Ezek közül Kovács László kiemelte a konzuli hálózat tervezett bővítését, új határátkelők nyitását, illetve már meglévők megnyitását a nemzetközi forgalom előtt. Vállaljnál a közúti, Ágerdőmajornál pedig a vasúti közlekedést szeretnék megnyitni a nemzetközi forgalom számára.

A külügyminiszter külön kitért a környezetvédelmi, a vízügyi és a természeti katasztrófák elhárításában való együttműködés erősítésének fontosságára.

A megbeszéléseken szó volt a magyarországi román, illetve a romániai magyar kisebbség helyzetéről. Kovács elmondta, szeretnék elejét venni annak, hogy az őszi önkormányzati választásokon olyan személyek próbáljanak román kisebbségi önkormányzatot alakítani, akiknek semmi közük a románsághoz. A magyar külügyminiszter üdvözölte a romániai magyarság helyzetét javító román kormányzati és törvényhozási lépéseket. Külön szólt az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról hozott törvény végrehajtásának fontosságáról.

Kovács László elmondta, hogy dolgoznak a kedvezménytörvény módosításán. Ebben a munkában sok konzultációra és egyeztetésre van szükség az érintett szomszédos országok kormányaival. Bejelentette, hogy szeptember 9-én Gyulán a magyar-román kisebbségi vegyes bizottság keretében tartanak majd szakértői szintű egyeztetéseket.

A magyar külügyminiszter szerint a törvény módosítására tett javaslatok az ősz folyamán várhatóan elkészülnek, és a tervek szerint az év vége előtt terjesztik azokat elfogadásra az Országgyűlés elé.

Kovács László hangsúlyozta: a kormányt az vezérli, hogy a módosított törvény tartalmazza az eredeti célokat, teljes mértékben feleljen meg az európai normáknak és előírásoknak, egyaránt szolgálja Magyarország és a határon túli magyarság érdekeit, és legyen elfogadható valamennyi érintett szomszédos ország kormánya számára, mivel csak így biztosítható végrehajtása.