Bezárták a kirekesztő iskolát Jászladányban

Vágólapra másolva!
Mindössze egy napig létezett a roma gyerekek elkülönítésére törvénytelenül elindított alapítványi iskola Jászladányban. A község képviselő-testülete ugyanis tegnap úgy döntött: enged a hivatalos szervek akaratának, újra egybenyitotta a hétfőn még pozdorjafallal elrekesztett iskolaépületet, és ma már egy intézményben tanult a település valamennyi nebulója.
Vágólapra másolva!

A korábban megállapított törvénytelensége ellenére hétfőn elindult az oktatás abban az alapítványi iskolában, amelyet a romák kirekesztésére hoztak létre. A polgármester kezdeményezésére alapított iskola azonban kedden már be is zárta kapuit, mivel a jászladányi képviselő-testület tagjai úgy döntöttek: eleget tesznek a közigazgatási hivatal és az Oktatási Minisztérium követelésének.

Az alapítványi iskola ellen leginkább harcoló helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) mégsem elégedett. Kállai László, a testület vezetője az [origo]-nak elmondta: tény, hogy megszüntették az alapítványi iskolát, ám minden maradt a régiben. Kállai szerint a probléma az, hogy az alapítványi iskolába beiratkozott gyerekek saját csoportjaikban, osztályaikban tanulnak tovább, és nem vegyesen az állami iskolában tanulókkal. Arról, hogy a volt alapítványi iskolába beiratkozott gyerekek továbbra is külön osztályokban tanuljanak, az önkormányzat hétfőn este határozatot is hozott - mondta el a CKÖ vezetője.

Az oktatási tárca miniszteri biztosa, Mohácsi Viktória szerint a magániskola törvénytelenül jött létre, ezért a tavalyi struktúra érvényes a tanintézményben. Tehát a diákoknak vegyes osztályokban kell továbbtanulniuk.

Magyar Bálint oktatási miniszter az ügy kapcsán elmondta: alapvető emberi és oktatáspolitikai etikai normákkal ellenkezik az etnikai vagy bármilyen más alapú szegregáció alkalmazása. A jászladányi iskola kettéosztására utalva elmondta: a problémákat nem falak felhúzásával kell kezelni. A tárca vezetője korábban felhívta a település polgármesterének figyelmét arra, hogy törvénytelenül indították el az intézményt.

A miniszter felkérte Aáry-Tamás Lajost, az oktatási jogok miniszteri biztosát egy, az üggyel kapcsolatos átfogó vizsgálatra. Ez a döntés összhangban áll a kisebbségi ombudsman korábban meghozott állásfoglalásával, melyben megállapította, hogy az alapítványi iskola több ponton sérti a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvényt.

Dankó István polgármester elmondása szerint a települési önkormányzata úgy döntése értelmében a jászladányi alapítványi általános iskola 205 diákját és 12 tanárát átvette az önkormányzati oktatási intézmény, a 11 osztályközösség együtt marad és úgy folytatja a tanulást.

Dankó István azt is közölte: a nagyközség önkormányzata ugyanakkor arról is döntött, hogy a hivatali határozat ellen minden illetékes helyen fellebbez. Jelezte: változatlanul nem mondtak le a Zana Sándor Imre Közhasznú Alapítvány által működtetett iskola újbóli indításáról, és a legközelebbi határidőként 2003. szeptember 1-jét jelölték meg.