Fővárosi koalíciós vita az Erzsébet tér miatt

Vágólapra másolva!
Levette a napirendről az Erzsébet tér hasznosításáról szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén. Atkári János szabad demokrata főpolgármester-helyettes a park alatti félkész létesítmények nyílt, limit nélküli eladására tett javaslatot. A javaslattal azonban az ellenzék mellett a fővárosi MSZP-frakció sem értett egyet.
Vágólapra másolva!

A hannoveri villamosok ügye után az Erzsébet tér alatti terem értékesítése körül is koalíciós vita robbant ki. A tér alatti létesítményt az SZDSZ limit nélküli pályázaton értékesítené, minél hamarabb. Az Atkári János szabad demokrata főpolgármester-helyettes által benyújtott előterjesztést azonban a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén az utolsó pillanatban levették a napirendről. A fővárosi MSZP-frakció nagy része ugyanis nem támogatta volna a javaslatot.

Több szocialista fővárosi képviselő szerint ugyanis nem kell sietni az Erzsébet tér alatti terem értékesítésével, felesleges minél előbb, limit nélküli pályázaton értékesíteni az ingatlant.

Már a csütörtöki közgyűlést megelőző, szerdai pénzügyi bizottsági ülésen is viták robbantak ki a tér értékesítéséről - az MTI jelentése szerint. Így várható volt, hogy a MIÉP és a Fidesz mellett a fővárosi MSZP-frakció nagy része sem támogatná a szabad demokrata Atkári javaslatát, ezért inkább levették a napirendről az előterjesztést.

A tér értékesítéséről még az Orbán-kormány kulturális minisztériumával kötött szerződést a főváros. E szerint a park alatti létesítmények hasznosítására pályázatot kell kiírni. A kiírás határideje a fővárosi SZDSZ szerint egy hónap múlva jár le. A szabad demokraták ezért most döntenének a tér sorsáról.

A fővárosi szocialisták viszont e helyett inkább módosítanák a Medgyessy-kormánnyal a szerződést. Így az ingatlan az önkormányzat tulajdonában maradhatna.

Júniusban a közgyűlés egyszer már elutasította az egyedül az SZDSZ által támogatott javaslatot, azt, hogy azonnal írjanak ki pályázatot a tér alatti részek eladására.

Miután ismét elutasították a tér hasznosításával kapcsolatos javaslatot, az MSZP és az SZDSZ közötti további egyeztetések kezdődnek. A tér alatti ingatlan használatba vételének időpontja azonban a vita miatt tovább csúszik.