Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Különös beruházás Szegeden

Vágólapra másolva!
A város melegvíz- és fűtéshálózatát üzemeltető Szegedi Hőszolgáltató Kft. szinte titokban szereltetett két hőközpontba energiatakarékos, elektromos áram termelésére is alkalmas gázmotorokat. Szakemberek szerint az új technológiának köszönhetően közel százszázalékos nyereség érhető el, a lakossági fűtésszámlák csökkentéséről egyelőre azonban nem beszél senki.
Vágólapra másolva!

Egy dokumentum szerint a Szegedi Hőszolgáltató Kft. két Frigo típusú, a gázmotorok kényszerhűtésére szolgáló turbó hűtőberendezést rendelt egy nagy nemzetközi gépgyártó cégtől. Az irat szerint a 16 milliós vételár előlegét már át is utalta a szegedi cég. A dokumentum ez év július 25-én kelt, és Ficzere László, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. fejlesztési és koordinációs vezetője írta alá.

Ez azért érdekes, mert műszaki szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy két gázmotornak már lennie kell a távfűtéssel foglalkozó cég birtokában. Csakhogy ilyen beruházásnak sehol nincs nyoma. Minden jel arra mutat, hogy a szegedi távhőszolgáltatás üzemeltetője, az Alfa Nova Kft. nem akarta nagy dobra verni az összesen körülbelül egymilliárd forintos beruházás tényét.

Ficzere László megerősítette: valóban beszereltek két gázmotort két különböző hőközpontba. Hűtők nélkül azonban a gázmotorok nem működtethetők - mondják független szakemberek, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy a gázmotorok alkalmazásával a hőenergia korábbi előállítási költségeinek körülbelül 86 százaléka takarítható meg. Ehhez képest Ficzere nem számol a lakossági terhek csökkenésével, legfeljebb a korábbi áremelkedéshez képest egy visszafogottabb szolgáltatásidíj-növekedéssel.

A dunaújvárosi központú Alfa Nova Kft. szerezte meg az elmúlt négy évben Szeged mellett Szolnok, Kiskunfélegyháza, Sárbogárd, Nagykőrös és Szekszárd városi fűtésrendszerének üzemeltetési jogát is. A Szegedi Hőszolgáltató Kft.-ben 51 százalékos önkormányzati tulajdonrész mellett 49 százalékos tulajdont szerzett az Alfa Nova Kft., mely egyben az üzemeltetést is megkapta 15 évre. Erre a Démász is pályázott, a jogot mégis a jóval kisebb gazdasági háttérrel rendelkező dunaújvárosi cég nyerte el.

Az ügy további érdekessége, hogy az önkormányzat másfél hónappal ezelőtt pályázatot írt ki energiatakarékos gázmotorok üzembe helyezésére. A bírálóbizottság augusztus 21-én ülésezett legutoljára, és megállapította, hogy három ajánlattevő maradt versenyben. A bizottság egyik neve elhallgatását kérő tagja az MH-nak azt mondta, ő is a gázmotorok beszerelése után értesült a városi beruházásról. Elképzelhetőnek tartotta, hogy az önkormányzat korábban olyan szerződést kötött az Alfa Novával, hogy akár legális is lehet a beruházás a többségi tulajdonos város hozzájárulása nélkül. Nagy Sándor szabad demokrata városatya szerint azonban ez valószerűtlen, mert a beruházás tetemes költségeiről mindenképpen tudnia kellett volna a többségi tulajdonosnak. A képviselő hozzátette: a közbeszerzési pályázat kiírása nagy valószínűséggel elengedhetetlen lett volna az első két gázmotor vásárlása esetében is.

Az önkormányzat energiatakarékossági pályázatára az áramszolgáltató is pályázik. Kérdés, hogy a tender másik két indulója mit szól majd ahhoz, hogy a Démász Rt. már most rácsatlakozott a hőközpontokban működő energiaforrásra, így jelentős lépéselőnyre tett szert vetélytársaival szemben. Arról, hogy mi lesz a szinte titokban beépített gázmotorok sorsa a pályázat elbírálása után, senki sem tudott nyilatkozni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről