Kiemelt támogatás Varga Mihály körzetének

Vágólapra másolva!
Az első választási forduló és a kormányváltás között a pénzügyi tárca előző vezetése szinte teljesen kiürítette az intervenciós keretet. A támogatások 37 százalékát olyan települések kapták, amelyek az exminiszter vagy a volt politikai államtitkár választási körzetében vannak - tudta meg a Népszabadság. Varga Mihály számított rá, hogy emiatt fogják támadni, de közölte, hogy nem politikai szempontok alapján döntött.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztériumnál (PM) majdnem teljesen kiürítették az első választási forduló és a kormányváltás között az intervenciós keretet. Az elköltött pénz 37 százaléka olyan településekhez került, amelyek Varga Mihály miniszter vagy Tállai András politikai államtitkár választási körzetében vannak. Az 1,2 milliárdos állami beruházási intervenciós keret a PM kezeli, és a tárca vezetői döntenek arról, hogyan használják fel - írja a Népszabadság.

Számos beruházásról döntöttek az említett idő alatt, amellyel a miniszter körzetében - Jász-Nagykun-Szolnok 8-as körzetében, Karcag közelében - lévő településeket támogatják. Így épülhet Abádszalókon új tűzoltólaktanya. és támogatást kap konferenciatelepének befejezéséhez a református egyházközösség is. Karcagon a termálfürdő felújításához ítéltek meg plusz pénzt, amihez kemping is épülhet. Nagyivánban az öregek otthonát bővítik, és megújulhat a katolikus templom. Támogatáshoz jutott továbbá Berekfürdő, a tiszaburai polgármesteri hivatal, Tiszaderzs általános iskolája, Tiszafüred, Tiszaszőlős, a tiszaigari református templom és Tomajosmonostora általános iskolája is az első választási forduló után.

A választási forduló előtt összesen két beruházás támogatásról döntött a pénzügyi tárca. Április 11-e és május 24-e között 73 támogatás kifizetését határozták el, 1 milliárd, 44 millió forintot kiosztva az 1,2 milliárdos keretből. A 73 esetből 14 alkalommal kedvező elbírálást kapott a miniszter választási körzetéhez tartozó település. Karcag és környéke 212,9 millió forintot kapott.

Tizenegy beruházást támogattak Mezőkövesd és térségében, ami Tállai András politikai államtitkár választási körzete (Borsod-Abaúj-Zemplén 13. körzete). Ide 174,2 millió közpénz jutott az intervenciós keretből. A támogatások 63 százalékát olyan központi célok segítésére fordították, mint az Uránia filmszínház felújítása, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda beruházásai és a SOTE egyik klinikájának korszerűsítése.

Varga Mihály a Népszabadságnak elmondta: számított rá, hogy a beruházási keret felhasználása miatt fogják támadni. Megjegyezte, hogy nem politikai szempontok alapján döntöttek a támogatásokról, miután nem csak az ő körzetének jutott pénz. Kiemelte, hogy az igénylők 92 százaléka kapott támogatást. Arra a kérdésre, miért éppen a választási fordulót követően hozták meg a döntéseket, azt válaszolta: nem akarta, hogy ezek a fejlesztések a kormányváltás miatt leálljanak. Varga Mihály a személye elleni politikai támadásnak tartja a támogatások ügyét.