Nyilvános autópálya-szerződések

Vágólapra másolva!
Jogerős ítéletben kötelezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság az MFB-t, hogy hozza nyilvánosságra az autópálya-szerződéseket. Korábban Magyar Bálint szabad demokrata oktatási miniszter még ellenzéki képviselőként indított pert az állami bank ellen, mert üzleti titokra hivatkozva nem tették hozzáférhetővé alvállalkozóikkal kötött szerződéseiket.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróság jogerős ítéletben kötelezte a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy adja át a felperesnek, Magyar Bálint országgyűlési képviselőnek az autópálya-építkezésekkel kapcsolatos szerződéseket. Magyar Bálint idén februárban még ellenzéki képviselőként indított pert az MFB ellen, mert üzleti hivatkozva nem adták át a politikusnak az állami autópálya-építkezésekkel kapcsolatos szerződéseket.

A jogerős ítélet alapján az MFB mégis köteles közölni, hogy mikor, milyen összegű szerződéseket kötöttek autópálya-építésre vonatkozóan, az alvállalkozókat milyen indokok alapján választották ki. Ugyanezeket az adatokat az MFB tulajdonát képező gazdasági társaságokra vonatkozóan is közölni kell. Az ítélet kimondja, hogy közpénzek felhasználásának ellenőrzése és nyilvánosságra hozatala alól üzleti titokra hivatkozással kibújni nem lehet.

A per előző tárgyalásán, júniusban úgy tűnt: a pénzintézet új vezetése hajlandó kiegyezni a szabad demokrata politikussal. Néhány részlet kivételével ugyanis átadták volna a szerződéseket, de a képviselő a per folytatása mellett döntött, ragaszkodott a teljes listához.