Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fidesz: véglegesített jelöltlista

Vágólapra másolva!
A Fidesz és az MDF Budapesten és tizenkét megyében tudott megállapodni közös választási lista összeállításáról. Veszprém megyében külön indul, Szegeden közös polgármesterjelöltet állít a Fidesz és az MDF. Több városban már korábban eldőlt, hogy kit indítanak a polgári pártok a polgármesteri tisztségért. A Fidesz Országos Választmánya szerdán véglegesítette az októberi önkormányzati választásokon induló fővárosi és megyei jelöltjeinek névsorát.
Vágólapra másolva!

Szegeden közösen indul a polgármesteri tisztért a Fidesz és az MDF. A polgári pártok konszenzusos jelöltje Balogh Elemér jogászprofesszor. Veszprém megyében azonban külön mértteti meg magát az MDF az őszi helyhatósági választásokon. A jobboldali közös megyei listán a Fidesz mellett a Fidelitas, a Kisgazda Polgári Egyesület, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, valamint a Veszprém Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének a képviselői szerepelnek, a demokrata fórum jelöltjei nem.

A tízezer lakos feletti települések jelöltlistáját Kontrát Károly, az előző kormányzat belügyminisztériumi politikai államtitkára, országgyűlési képviselő (Fidesz) vezeti. A tízezer lakos alatti települések közös listájának az élén Veszprém megyében Kovács Zoltán, Pápa polgármestere, fideszes képviselő áll.

Veszprém mellett az MDF támogatása nélkül jelöli a Fidesz Kósa Lajost Debrecenben, Lázár Jánost Hódmezővásárhelyen és Gógl Árpádot Székesfehérváron. Külön indul a két párt a polgármesteri címért Győrben, Nyíregyházán és Veszprémben is.

Várhatóan közös jelöltet állít a két párt Kaposváron és Pécsett. Közösen támogatják Balassagyarmat, Kecskemét, Pásztó és Szombathely jelenlegi polgármestereit is, akik ősszel ismét indulnak a választáson.

Az ellenzéki pártok már korábban megállapodtak arról, hogy támogatják a főpolgármesterségért függetlenként induló Schmitt Pált, és több budapesti kerületben is együtt állítanak jelöltet. Így például a III. kerületben a függetlenként induló Tarlós Istvánt, a XIII. kerületben pedig Bába Ivánt, a Külügyminisztérium egykori közigazgatási államtitkárát támogatják. A fővárosban több korábbi fideszes országgyűlési képviselő is közös Fidesz-MDF jelöltként indul ősszel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről