Vágólapra másolva!
A kormány 500 millió forintot különít el a dunai árvíz elleni védekezésre. A kabinet mostani várakozása szerint az árterekből összesen legfeljebb kétezer embert kell majd kitelepíteni.
Vágólapra másolva!
Árvíz Európában - az [origo] cikkgyűjteménye/itthon/20020813arviz.html

Félmilliárd forintot különített el a kormány a dunai árvíz védekezési költségeire - jelentette be Kiss Elemér kancelláriaminiszter. A belügyi tárca vis maior alapjából pedig - mely jelenleg 1 milliárd forint - 150 millió forintot utalnak át a borsodi árvíz kárainak enyhítésére. Ugyanakkor 50 millió forintot kapnak a térségi önkormányzatok a szociális támogatások növelésére. A konkrét támogatásokról az augusztus 30-i ülésen dönt a kabinet. A vis maiorba rakják azokat az összegeket is, amelyek az augusztus 20-i ünnepségen az elmaradó programok miatt megmaradnak. EGyelőre annyi tudható. hogy a hajófelvonulás és az ejtőernyős ugrás marad el.

A kormány csütörtöki ülésén rendeletet hozott, amely a fokozott védekezési felkészüléshez szükséges szabályokat foglalja magába. Ez azt jelenti, hogy néhány Duna menti térségben, így Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megye, valamint a főváros területén az árhullám miatt olyan vészhelyzet alakulhat ki, amelynek következtében a további védekezéshez felhasználható eszközök bevetésére kerülhet sor. Ha szükséges, a honvédség is bevonható.

Legfeljebb kétezer, a Duna hullámterében élő ember kitelepítésére lehet számítani - mondta Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki hozzátette: csütörtök estére már kétezren dolgoznak a Duna mentén az árvíz ellen. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint az elkövetkező napokban nem kell újabb esőre számítani a Duna területén. A Tisza vízgyűjtő területén ugyanakkor lehet esőre számítani, így onnét nem rendelik át a szakembereket, csupán a szolnoki vízügyi igazgatóságon dolgozókat.

Kiss azt is elmondta, hogy elhúzódó árvízre kell számítani, ami valószínűleg augusztus végén hagyja el az országot.

Az árvízről ingyen hívható telefonszámokon (06/80-204194; 80-630600) lehet érdeklődni, illetve bejelentéseket tenni. Amíg le nem vonul az ár, minden nap délután 3 órakor sajtótájékoztató keretében is ismertetik az aktuális helyzetet.