Elhúzódó áradásra kell számítani Magyarországon

Vágólapra másolva!
A legújabb adatok szerint az eddig előre jelzettnél magasabban fog tetőzni a Duna. Ennek ellenére a szakemberek szerint csak az árterületeken élőket veszélyezteti a víz. A védvonalak erősítésén több ezer ember dolgozik, és ha szükség lesz rá, még ezrek csatlakoznak a védekezőkhöz.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGO



Védekezés a Római-parton
Fotó: Barakonyi Szabolcs


Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint nincs ok pánikra, mert Magyarországon nem fog a csehországi vagy az ausztriai helyzethez hasonlóan nagy városokat elönteni a víz. A szakember szerint csak az ártéri részek kerülnek víz alá. Az ezeken a területeken élőket folyamatosan figyelmeztetik a veszélyre. A védvonalon kívüli részeket pedig fokozatosan védik. Dobson Tibor úgy fogalmazott, hogy a védvonalon túl valószínűleg nem lesz probléma.

Árvíz Európában - az [origo] cikkgyűjteménye/itthon/20020813arviz.html

Eddig összesen 160 ember kellett kitelepíteni a folyó magyarországi szakaszán, de valószínűleg további lakosoknak kell elhagyniuk otthonaikat. A gátakon 2500 ember dolgozik hivatalosan, de az önkéntesek számáról nincsenek adatok. Ha szükség lesz rá, több ezer ember tud segíteni a munkákban - fogalmazott a szóvivő.

Tartósan elhúzódó áradásra kell felkészülniük a védelemben részt vevőknek - tudta meg az MTI a vízállásokat elemző és előrejelző vízrajzi szolgálattól. Így nem csak az árvízi csúcsokra, hanem az átázásokkal járó fakadóvizekre is nagyobb figyelmet kell fordítani.

A legújabb előrejelzési adatok szerint pénteken Pozsonynál a korábban jelzett 960 centiméter helyett 977 centiméteres vízállással tetőzik a Duna. Vasárnap reggel Nagymarosnál a várt 695 helyett a 705 centiméteres vízszintet is eléri a víz magassága.