Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
"Szóban és írásban egyaránt úgy nyilatkozott, hogy megfelelő kapcsolati rendszer kialakítása esetén továbbra is szívesen vállalja a hivatásos tiszti beosztást" - áll egy, Medgyessy Péter titkosszolgálati tevékénységéről szóló 1982-es jelentésben. Medgyessyt a titkosszolgálati jelentések megbízhatónak, munkáját eredményesnek és hatékonynak írják le. A dokumentumokat szerdán hozta nyilvánosságra a Medgyessy-bizottság elnöke.
Vágólapra másolva!
Olvassa el a kormányfő titkosszolgálati múltjával kapcsolatos dokumentumokat!http://origo.hu/adsminisites/medgyessy_akta/oneletrajz1.html

Medgyessy Péter augusztus 1-jei meghallgatásán úgy nyilatkozott, hogy 1982-ben, a Nemzetközi Valutaalaphoz történő csatlakozás után nem látta többé értelmét, hogy folytassa szigorúan titkos állományú tiszti tevékenységét. Egy 1982 októberében készült jelentés szerint azonban "szóban és írásban egyaránt úgy nyilatkozott, hogy megfelelő kapcsolati rendszer kialakítása esetén továbbra is szívesen vállalja a hivatásos tiszti beosztást".

Medgyessy meghallgatásán elmondta: fizetést nem kapott szt-tiszti munkájáért, jutalmazásban azonban többször részesült. Szolgálati adatlapja szerint kétszer jutalmazták. 1981 áprilisában 4000 forintot kapott jó munkájáért, 1982 decemberében, tartalékállományba helyezésekor pedig 10 000 forint tárgyjutalomban részesült.

"Szakmailag, politikailag egyaránt magasan képzett személy, politikai elkötelezettsége egyértelműen pozitív. Szakmai, politikai, erkölcsi magatartása alapján a tervezett beosztás betöltésére alkalmasnak látszik" - olvasható egy Medgyessy Péterről írott 1978-as jelentésben.

A jelentések szerint Medgyessy kinevezését követően jó szakmai és titkosszolgálati munkát végzett. "D-209-es elvtárs kinevezését követően aktív és eredményes állambiztonsági munkát végzett" - áll egy 1978-as jelentésben.

A kormányfő munkájáról szóló 1979-es jelentés szerint "szt-tisztté történő kinevezése operatív lehetőségénél és hivatástudatánál fogva beváltotta a hozzá fűzött reményeket". A jelentés Medgyessyről azt is megállapítja, hogy "kezdeményezőkészsége, önállósága több esetben is megnyilvánult. Konspirációs érzéke és helyzete jó".

A miniszterelnök meghallgatásán azt mondta, hogy titkosszolgálati kiképzésben nem részesült, egyes nemzetközi feladatok és tárgyalások előtt pedig csak eligazítást kapott. Ennek némileg ellentmond egy 1979-ben a kormányfő titkosszolgálati tevékenységéről írt jelentés, melyben az olvasható, hogy Medgyessy "az osztály szervezésében történő szakmai oktatásokon rendszeresen részt vesz, mely biztosítja számára, hogy állambiztonsági tapasztalata és állambiztonsági munkájának színvonala emelkedjen".

Medgyessy pénzügyminisztériumi osztályvezetői kinevezését is hasznosnak értékelték a jelentések, melyek szerint Medgyessy élt is az új beosztásából adódó lehetőségekkel: "az új beosztásában operatív lehetőségei tovább szélesedtek, mint a PM és alá tartozó szervek, valamint a Magyar Nemzeti Bank irányába. Ez a változás az állambiztonsági munkát orientáltabbá, hatékonyabbá tette a pénzügyi, banki területen operatív helyzetelemzésekkel, kapcsolatkörének szélesedésével. Az állambiztonsági feladatok végrehajtására jól felkészült, főbeosztásából adódó lehetőségeket legjobb tudása szerint használta ki".

A miniszterelnök meghallgatásán úgy nyilatkozott, hogy tevékenysége szakmai volt, pénzügyi elemzéseket készített a nemzetközi gazdasági kapcsolatokról. Elmondása szerint elsősorban az IMF-csatlakozás előkészítésében vállat szakmai szerepet. Titkos állományba helyezését az indokolta, hogy a tárgyalásokat a szovjet pártvezetés és a KGB előtt is titokban kellett tartani.

A Medgyessy által elmondottakat támasztja alá több dokumentum is. Egy titkosszolgálati munkájáról készült jellemzés szerint "jelentős segítséget nyújtott az IMF és a Világbank delegáció tárgyalásai során titkos úton megszerzett dokumentumok pénzügyi és egyben állambiztonsági szakvéleményezésében, értékelésében".

"Állományba vételét az indokolta, hogy megfelelően ellenőrizni tudjuk a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokban jelentkező külső ellenséges tevékenységet" - olvasható Medgyessy 1982-ben készült elbocsátási javaslatában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről