Az Orbán-kormányban lehetett a legtöbb ügynök

Vágólapra másolva!
A Nemzetbiztonsági Hivatalban szereplő adatok szerint a rendszerváltás óta hét olyan személy volt kormánytag, aki korábban titkosszolgálati tevékenységet végzett - tudta meg az RTL Klub. A legtöbb érintett állítólag az Orbán-kormányban volt, szám szerint öten. A hivatal az SZDSZ-es Mécs Imre, az előző kormánytagok titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság elnökének kérésére vizsgálódott.
Vágólapra másolva!

A Nemzetbiztonsági Hivatal adatai szerint öt érintett személy az Orbán-kormány tagja volt, egy a Horn-kormányé - ő Medgyessy Péter miniszterelnök - és egy az Antall-kormányé.

A HVG úgy tudja, az Orbán-kormány három tagjának volt irata a III-as főcsoportfőnökség 2-es ügyosztályánál: közülük kettőt - Bihari és Magasdi fedőnéven - úgynevezett hálózati személyként tartottak nyilván. A harmadik, D-008 fedőnéven - Medgyessyhez hasonlóan - szigorúan titkos (szt) tiszt volt, és papíron közvetlenül a rendszerváltás előtt egy évig tartották állományban. Az Orbán-kormány másik két érintettjének neve az úgynevezett III/3-as főcsoportfőnökség iratai között szerepel.

Mécs Imre, az SZDSZ által kezdeményezett vizsgálóbizottság elnöke arra kérte a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy vizsgálják meg: van-e érintett az 1990 óta létrejött kormányok miniszterei és politikai államtitkárai között. A Mécs-féle bizottság ugyanis azért jött létre, hogy állami szervek és a Történeti Hivatal dokumentumai alapján átvilágítsa az elmúlt 12 év kormányait, és - ha az adatvédelmi törvény lehetővé teszi - nyilvánosságra hozza jelentéseit. A Nemzetbiztonsági Hivatal hét érintett személyről talált információkat, és a legtöbb érintettet az Orbán-kormány tagjai között találták - tudta meg az RTL Klub.

Az SZDSZ azután javasolta a bizottság felállítását, hogy fény derült Medgyessy Péter miniszterelnök titkosszolgálati múltjára. A bizottság már megkezdte munkáját, párhuzamosan az ellenzéki javaslatra megszületett Medgyessy-bizottsággal, mely kizárólag a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgálja.

Mécs Imre 193 egykori miniszternek küldött levelet arról, hogy a testület megkezdte munkáját, és nála lehet jelentkezni kapcsolatfelvétel céljából. A bizottság arról még nem döntött, hogy a testület jelentését miként hozzák nyilvánosságra. A bizottság több állami szerv és a Történeti Hivatal levéltárában található anyagok alapján készít jelentést az elmúlt 12 év állami vezetőinek múltjáról. A bizottság következő ülése augusztus 5-én lesz.