Vágólapra másolva!
A Citadella-teraszt építtető vállalkozás vezetője kijelentette: nem állítja vissza az eredeti állapotot a Lődombon, mert jogászai szerint az ügyben nem illetékes a bontást elrendelő Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. A építtetőnek a bontási határozat értelmében augusztus 9-ig kell befejeznie a bontási munkákat.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten kapta meg a Citadella mellett engedély nélkül felépült terasz, kávézó és illemhely bontási engedélyét a beruházást megrendelő vállalkozó. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal felszólításának legkésőbb augusztus 9-ig kell eleget tenni, értesült a Népszabadság.

A Citadella 4U Vagyonkezelő Kft márciusban kezdett engedély nélküli építkezést a Citadella mellett lévő Lődombon. Bár a védett állami terület tulajdonosának képviselője, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) és a telekért felelős Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a kezdetektől tiltotta a munkát, a terasz, kávézó, illemhely júliusban elkészült és meg is kezdte működését.

Az illegális beruházásért öszszesen kétszázezer forintot szabtak ki a vállalkozásra. További húszmillió forintos örökségvédelmi bírságot pedig azért számoltak fel, mert a munka során - a Budapesti Történeti Múzeum régészei szerint - késő vaskori és késő bronzkori régészeti leletek semmisültek meg. A vállalkozásnak azért is fizetnie kell majd, mert a kávézót működési engedély nélkül állították üzembe, állítja a Népszabadság.

A KVI időközben feljelentést tett a rendőrségen természetkárosítás és -rongálás bűntettének alapos gyanúja miatt. Az örökségvédelmi hivatal június 20-án jogerősen elrendelte a bontást. A beruházó időközben elkészítette a bontási tervet. A Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője, Veres István a bontást elrendelő határozatot akkor úgy értelmezte, hogy csak a falakat kell lebontani, s ez nem befolyásolja a terasz, a WC és a kávézó működését.

Veres a Népszabadságnak nyilatkozva pénteken már azt mondta: egyáltalán nem fognak bontani. Jogászai szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal soha nem bizonyította be, hogy a Lődomb műemléki terület, vagyis a hivatal nem illetékes az ügyben. Szerint ebből következik, hogy az eddigi határozatok sem tekinthetők kötelező érvényűnek. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban senki nem nyilatkozott az ügyben.