Vágólapra másolva!
A korábban meghallgatott exminiszterekhez hasonlóan Kónya Imre egykori belügyminiszter és Kiss Elemér kancelláriaminiszter sem tudott Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjáról - derült ki a kormányfő állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság pénteki nyílt ülésén. A bizottság a napokban azt a Miniszterelnöki Hivatalból átküldött dossziét tanulmányozza, amelyben Medgyessy Péterre vonatkozó titkosszolgálati iratok vannak. 
Vágólapra másolva!

Az 1993-94 között a Belügyminisztérium élén álló politikus nem látott szigorúan titkos tisztekről szóló dokumentumokat, ráadásul a III/I. és III/II-es ügyosztály iratai átkerültek a Nemzetbiztonsági Hivatalba, és csak a III/III. maradt a minisztérium pincéjében - mondta Kónya Imre. Medgyessy Péter pedig a III/II-es ügyosztályon szolgált szigorúan titkos tisztként. Kónya szerint a III/III-as ügyosztály működése volt ellentétben a jogállami normákkal, a többi viszont szolgált nemzeti érdekeket is.

A Nemzetbiztonsági Hivatal volt főnöke, Simon Sándor a kihallgatása után szó nélkül távozott a zárt ülésről, nem válaszolt az újságírók egyetlen kérdésére sem. A bizottság egyik tagja az [origo]-nak elmondta, hogy pénteken Simon Sándor meghallgatása során jutottak a legtöbb információhoz. Tőle kizárólag szakmai kérdésekben vártak felvilágosítást, válaszaiból a titkosszolgálatok működési mechanizmusát ismerték meg.

Az üggyel kapcsolatban rendkívül korlátozottak az ismereteim - mondta a jelenlegi és a Horn-kormány kancellárminisztere, Kiss Elemér, akinek a meghallgatása mindössze öt percet vett igénybe. Elmondása szerint csak Medgyessy parlamenti beszédéből értesült a kormányfő múltjáról. Képviselői kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette, hogy Medgyessy Pétert 1986-87 óta ismeri. Hozzátette, hogy közelebbi munkakapcsolatban akkor voltak egymással, amikor Medgyessy Péter miniszterelnök-helyettes, ő pedig a MeH jogelődjének helyettes vezetője, majd később vezetője volt.

A Miniszterelnöki Hivatal minden iratot megküldött a bizottságnak, amit Medgyessy Péterről találtak. Kiss Elemér elmondta, hogy nemrég fejeződött be a minisztérium átadás-átvétele, és a Medgyessy Péterre vonatkozó titkosszolgálati iratokat ő maga is csak három nappal ezelőtt látta először. Azt mondta, hogy valamikor a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói külön irattárába helyezték az említett iratokat, és minden valószínűség szerint az egymást követő főigazgatók is elfeledkeztek azokról. A fideszes Simicskó István, volt titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár szerint a dosszié hiányos lehet.

A pénteki ülésen meghallgatták a III/III-as ügyosztály három volt vezetőjét is.

A szigorúan titkos tisztek kizárólag szakmai feladatot láttak el, ellentétben az operatív tisztekkel és az ügynökkel - mondta el lapunknak a bizottság egyik szakértője, aki szerint mivel az előző rendszerben az ország és a párt egybefolyt, így nehezen válaszolható meg az a kérdés, hogy Medgyessy a hazát vagy a rendszert szolgálta.

Elsőként Földesi Jenőt hallgatta meg a bizottság, aki az ülés után azt mondta: nyilatkozata egyedül a bizottságnak szól, a sajtónak semmit nem kíván elárulni. Az [origo] úgy értesült, hogy Földesi szerint Medgyessy Péter nem volt sem kémelhárító, sem hálózati ember, hanem tanácsadói minőségben működött közre a III-as főcsoportfőnökség munkájában. Pénteken még Harangozó Szilvesztert és Pallagi Ferencet hallgatta meg a bizottság, mindkettőjüket zárt ülésen.

Időközben Toller László, a bizottság szocialista alelnöke rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: korrekt kérdésekre korrekt válaszokat kaptak, úgy érzi, hogy a meghallgatások előremozdították a bizottság munkáját. Az elhangzottak között államtitok hatálya alá eső információk is voltak Medgyessy Péter múltjával kapcsolatban - mondta.

Pénteki záró sajtótájékoztatóján Balogh László, a bizottság elnöke elmondta: a zárt ülésekről nem árulhat el részleteket, de a jegyzőkönyvek elkészítése után a titokgazdákhoz fog fordulni azért, hogy a jegyzőkönyveket vagy azok preparált részét a nyilvánosság elé lehessen tárni. Balogh László a bizottság által megvizsgált dokumentumok nyilvánossá tételét is kezdeményezni fogja.

Az [origo] kérdésére elmondta, hogy a bizottság tárgyilagos jelentést tud majd készíteni, minden meghallgatás plusz információkkal szolgált. A bizottság egyik tagja elmondta, hogy amennyiben augusztus 1-jén megjelenik Medgyessy Péter is, akkor a mostanáig megszerzett információk elegendőek ahhoz, hogy korrekt, megnyugtató jelentést készítsen a bizottság.