Meghátrált a gazdasági miniszter autópálya-ügyben

Vágólapra másolva!
Mégis közbeszerzési eljárás keretében dönt a Nemzeti Autópálya Rt. annak a négy autópálya szakasznak a kivitelezőiről, amelyekre július 11-én zárt meghívásos tendert írtak ki. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter közölte: a közbeszerzési pályázatot augusztus 6-án írják ki.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGO


Csillag István gazdasági miniszter
Fotó: Barakonyi Szabolcs


Az [origo] információi szerint azonban a kormányon belüli heves vita hatására döntöttek végül mégis a közbeszerzés kiírása mellett. Az [origo] SZDSZ-es forrása azt állította, hogy lényegében leszavazták Csillag István gazdasági minisztert. A miniszter és az őt támogató kormánytagok azzal érveltek, hogy a gyorsaságot és az olcsóbb kivitelezési lehetőséget kell szem előtt tartani. A többiek azonban ragaszkodtak annak az elvi álláspontnak a képviseletéhez, miszerint az MSZP ígéretet tett a közbeszerzési eljárásra.

Az egyik MSZP-s képviselő ugyanakkor azt mondta: csak azt ígérték, hogy minden új szakaszra pályázatot írnak ki. A jelenleg vitatott szakaszokat azonban úgy is lehet tekinteni, mint a Vegyépszer munkájának folytatását. Erre tehát még az Orbán-kormánynak kellett volna közbeszerzési pályázatot kiírnia.

Csillag: a közbeszerzés mitikus fogalom

Csillag István gazdasági miniszter csütörtökön a hivatalos döntés bejelentésekor ismertette: végig két alternatíva közül kellett dönteniük. A közbeszerzési páylázat esetében előminősítéses, két fordulós eljárást kell lefolytatni. Döntést emiatt legkorábban októberben lehet hozni. Csillag úgy vélte, versenyeztetéssel, szigorú feltételek mellett is meg lehet találni a potenciális kivitelezőt. Mint mondta: a feladat az volt, hogy bebizonyítsák: a Fidesz gyakorlatával szemben kizárólag versenyben lehet olcsón, magyar vállalkozókkal autópályát építeni. Ezt a beérkezett pályázatok be is bizonyították - tette hozzá.

Csillag a közhangulattal indokolta, hogy most mégis - a korábbi döntést felülbírálva - a közbeszerzési pályázat mellett döntöttek. Felemlítette, hogy az MFB-vel kapcsolatban korábban súlyos aggályok merültek fel. "A Fidesz működése súlyosan kikezdte a versenybe vetett közbizalmat" - állítja Csillag. Többször is elmondta: a közbeszerzést, "mint mítikus eszközt" fogják alkalmazni, amíg a "versenyt kellő erővel ruházzuk fel".

"Jó megoldás, aminek nincsenek hátrányai, nincs" - mondta a miniszter. Jelen esetben a több hetes, hónapos csúszás lesz a döntés hátránya.

A jövőben minden új szakasz esetében közbeszerzési eljárást írnak ki. Ezt a döntést a múlt heti kormányülésen is megerősítették. Először, augusztus 27-én kiírják az M7-es Zamárdi és Balatonszárszó közötti szakaszának megépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. A miniszter közölte, ezt követően várhatóan három-négyhetente újabb autópálya-építési pályázatok meghirdetése várható.

Csillag azt is elmondta, hogy pénteken kerül a kormány elé az autópályaépítési ütemterv.