Az állam megvenné és feldarabolná a Defendet

Vágólapra másolva!
Várhatóan teljesen kiszáll Csintalan Sándor a Defend Kft-ből, miután az állam, a Magyar Fejlesztési Bankon vagy a Magyar Posta Rt-n keresztül ajánlatot tesz Csintalan tulajdoni részére. A tervek szerint a Defendet feldarabolják.
Vágólapra másolva!

A kormányváltást követően megújult vezetésű Defend Kft ügyvezetéséről nemrégiben lemondott Csintalan Sándornak, a közeljövőben várhatóan ajánlatot tesz a Magyar Állam, a Defend Kft-ben meglévő 20 százalékos tulajdonrészére - olvasható a Népszabadságban. (A tulajdonrész csak közvetetten Csintalané, lévén a Defend-ben a VIB Kft a tulajdonos, a VIB viszont Csintalané). Az állam a Magyar Fejlesztési Bankot vagy a Magyar Postát bízza meg az ajánlattétellel.

A Magyar Fejlesztési Banknak több feladatot is ellátó örző-védő céget összefüggésbe hozták egy, a bank által tett feljelentéssel, amelyet titkos adatok vélt jogszerűtlen kezelése miatt tettek a rendőrségen.

A volt Fidesz bank megfigyelt!http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=42752

A lap úgy tudja, hogy az államnak olyan tervei vannak az előző kormányzat alatt jelentősen megerősödött örző-védő céggel, amely jelentősen befolyásolja a cég jövőjét. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ugyanis azt javasolja, hogy darabolják fel a Defendet.

A kettévágott cég pénzkezelési tevékenységét a Magyar Posta Rt. venné át, míg az őrzés-védelmet privatizálnák. Ez utóbbi a cég végét is jelentheti, eddig ugyanis a jelentősebb állami megbízásoknál, szinte monopóliumot élvező cég, elzárta a konkurens vállalkozások elől az állami megrendelések felé vezető utat, a magánosítással azonban fordulhat a kocka.

A kivásárlás ugyanakkor nem egyoldalú, lévén Csintalan cége, a Defend tulajdonos VIB Kft-nek bármikor joga van megvásárolni az állami tulajdont 2003-ig. Az államnál lévő 80 százaléknyi tulajdoni hányadot 1,2 milliárd forintért vehetné meg a VIB Kft és általa Csintalan. Ebből következően Csintalan részéért az államnak mintegy 300 millió forintot kellene fizetni.