Pénzért venne bizonyítékot a Medgyessy-bizottság

Vágólapra másolva!
Kemény, de korrekt vizsgálatot ígért Balogh László, a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltját vizsgáló MDF-es kezdeményezésű vizsgálóbizottság elnöke. A bizottság várja mindazok jelentkezését, akik érdemi információval tudnak szolgálni a miniszterelnök múltját illetően, és Balogh szerint pénzt is adnának a bizonyítékokért.
Vágólapra másolva!

Hétfőn ül össze először a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltját vizsgáló, MDF-es kezdeményezésű vizsgálóbizottság - jelentette be Balogh László MDF-es képviselő, a bizottság elnöke szerda délutáni sajtótájékoztatóján. Balogh szerint az MSZP hátráltatni akarja a bizottság munkáját azzal, hogy csak augusztus 15-ig vizsgálódhatnak. Az elnök azt is kifogásolta, hogy a bizottság tagjainak át kell esniük a C tipusú átvilágításon, mielőtt ülésezni kezdenének.

Amennyiben a parlament nem hosszabbítja meg a bizottság működési idejét, vagy a bizottság nem tudja lezárni munkáját augusztus 15-ig, akkor új munkacsoport felállítását fogja kezdeményezni az MDF. "Nem hagyjuk magunkat az idő és az MSZP által zsarolni" - mondta az elnök.

Balogh a sajtótájékoztatón ismertette a bizottság munkamódszerét is. Elsősorban külső szakértők munkájára fognak támaszkodni, de segítséget kérnek a jelenlegi titkosszolgálatoktól is. Balogh azt is elmondta, hogy széles teret kívánnak adni a nyilvánosságnak is, ezért a bizottság nyilvános telefonvonalat és honlapot indít, ahol bárki tájékozódhat a vizsgálatok állásáról, kérdezhet, és a megalapozott kérdéseket a bizottság felteszi a meghallgatások során. Emellett a bizottság várja mindazok jelentkezését, akik érdemi információval rendelkeznek Medgyessy múltját illetően.

Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint nem válik-e ezzel parttalanná a bizottság munkája, Balogh kijelentette: nem fog megismétlődni az, ami az olajbizottsággal történt annak idején. Csak megjelölt forrásból származó érdemi információkkal foglalkoznak majd - állította.

Balogh azt is jelezte: az ő véleménye szerint perdöntő bizonyítékért a bizottság akár fizetni is hajlandó. Az elnök úgy tudja, névtelen telefonálók már jelezték, hogy vannak használható dokumentumaik. Felkérte továbbá a sajtó munkatársait, hogy minden olyan interjú vágatlan nyersanyagát juttassák el a bizottsághoz, amiben Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjával foglalkoztak. "Nem azt kérjük, hogy nyomozzanak nekünk, hanem azt, hogy segítsenek kideríteni az igazságot" - fogalmazott Balogh.

Az SZDSZ-es vizsgálóbizottság elnöke, Mécs Imre (SZDSZ) és egyik fideszes tagja, Répássy Róbert is különösnek tartja Balogh felvetését. Répássy az [origo]-nak azt mondta: szerinte furcsa lenne pénzt adni egy dokumentumért, aminek a tartalmára kíváncsi a bizottság. Azt elképzelhetőnek tartja ugyanakkor, hogy ha érdek fűződik ahhoz, hogy az Országgyűlés tulajdonába kerüljön egy eredeti irat, azt megvásárolják. Hozzátette: a vizsgálóbizottság magánszemélyt is kötelezhet arra, hogy beszolgáltasson egy iratot, csakúgy, ahogy meghallgatásra beidézhet valakit. "Kérdéses az is, hogy került az a dokumentum egy magánszemélyhez. Ha törvénytelenül, akár rendőrségi úton is visszaszerezhető" - mondta, aki szerint nem valószínű, hogy bárki azzal jelentkezne: államtitkot tartalmazó irat van nála.

Répássy szerint ugyanakkor az is jelzi a problémát, hogy a kormány által az ügynöktörvénnyel kapcsolatban benyújtott törvényjavaslat szerint a jövőben egy bizonyos ideig amnesztiát kap az, aki visszaszolgáltatja az iratokat.

Erre a törvénytervezetre hivatkozott az [origo]-nak nyilatkozva Mécs Imre, az SZDSZ-es vizsgálóbizottság elnöke is. Szerinte ugyanakkor nem szerencsés lakossági információt kérni, mert elsősorban a hivatalos forrásokra kell támaszkodnia a vizsgálóbizottságnak. "Félő, hogy így sok hamis információval fognak jelentkezni, ami megnehezíti a bizottság működését" - állította.