Ma megnyílik az Erzsébet téri park

Vágólapra másolva!
Részben eldőlt az Erzsébet téri gödör sorsa. Ma megnyílik a közpark, ám egyelőre nem írnak ki pályázatot a felszín alatti építmények eladására. A fővárosi közgyűlés eladósodott kórházak megmentéséről és bérlakásépítésről is döntött.
Vágólapra másolva!

Ma megnyílik az Erzsébet téri park, ám egyelőre nem írnak ki pályázatot az alatta lévő konferencia-központ értékesítésére. A fővárosi MSZP ellenzi az eladást, mert úgy vélik, az önkormányzat nem mondhat le egy ilyen értékes ingatlanról, annak ellenére, hogy ezt tartalmazza a három évvel korábban, a kormánnyal kötött megállapodás. Schiffer János szocialista főpolgármester-helyettes elismerte következetlenségét, de mint fogalmazott, nem ragaszkodik a korábban elkövetett hibákhoz. Az eladást támogató SZDSZ-frakció vezetője, Bőhm András viszont arra figyelmeztetett: a kormány már így is 2,5 milliárdot költött a beruházásra, s nem várható el tőle, hogy a befejezéshez szükséges egymilliárdot is biztosítsa.

A közgyűlés viszont jóváhagyta azt a megállapodást, amelyet a napokban írt alá Görgey Gábor kultuszminiszter és Demszky Gábor főpolgármester az ingatlan átadásáról. Az Erzsébet téri gödör vitája személyeskedésbe csapott át. Tirts Tamás, a Fidesz frakcióvezetője a Horn-kormány kultuszminiszterét, Magyar Bálintot tette felelőssé a gödörért, mondván, nem kellett volna elkezdeni ott a Nemzeti építését. Vajda Pál erre a legelképesztőbb történetnek minősítette, hogy a Fidesz-kormány szerződésszegése miatt megépült legdrágább parkért a Fidesz által szervezett öntevékeny csoportok tartottak labdás tüntetést. A Fidesz frakcióvezetője válaszul Vajda demokráciafelfogását és MSZMP-s múltját kritizálta. Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Grosser János (a polgári önszerveződő csoportok rövidítésére utalva) közölte: Tirts immár reményteli "pöcs-taggá" lépett elé, s az őszi önkormányzati választások után már csak "pöcs-ölni lesz ideje". A Fidesz kikérte magának a civil társadalom szerveződésének "alpári" minősítését.

Több más fontos ügyben is döntött a közgyűlés. Többek között 4,2 milliárd forint kerületek közötti szétosztásáról: a XVII. kerület jár a legjobban, ők több mint 500 milliót kapnak, míg az V. kerületnek vissza kell fizetnie 185 milliót, mert hiányos adatokat szolgáltatott gazdálkodásáról. A képviselők arról is szavaztak, hogy a főváros több bérlakás építését támogatja Csepelen. Késik a taxidrosztok kialakítása, mert nem sikerült megegyezésre jutni. Várhatóan az év végéig 324 drosztot adnak át. Az eladósodott Péterfy kórház 180 millió vissza nem térítendő támogatást kap a fővárostól. A Jahn Ferenc kórházból pedig 127 főt bocsátottak el a múlt hónapban, s emiatt 132 millió végkielégítést fizetnek. A BKV hatmilliárd forint támogatást kap többek között felüljáró- és villamospálya-felújításra, trolibuszvásárlásra és mozgólépcsők rekonstrukciójára.