Ismét Szinetár az Opera élén

Vágólapra másolva!
Az Operaház szerdán menesztett vezetői helyét az év végéig Szinetár Miklós és Kovács János karmester tölti be - döntött csütörtökön a kulturális miniszter. A végleges vezetőket pályázat útján választják ki.
Vágólapra másolva!

Csütörtökre bizonyossá vált, hogy posztját tavaly öt évre elnyert főigazgatót, Locsmándi Miklóst, a régi főigazgató, Szinetár Miklós követi, miután szerdán a kulturális miniszter felmentette vezetői tisztségéből Locsmándit, és a szintén öt évre szóló pályázatátnak első évében járó Győriványi Ráth György fő-zeneigazgatót. A fő-zeneigazgatót Kovács János karmester váltja ideiglenesen.

A két menesztett vezető továbbra is közalkalmazotti státuszban az Operában maradnak, eredeti foglalkozásukhoz visszatérve. Görgey Gábor kulturális miniszter vezetői alkalmatlanságra hivatkozva mentette fel tisztségükből Locsmándiékat, miután az Opera különböző érdekképviseletei, művészei levélben követelték a miniszternél főnökük menesztését.

Más művészek és maguk a menesztett vezetők is a megnyirbált előjogú művészek bosszújának tartják a júniusi váltást. A különböző nyilatkozatok szerint politikai tisztogatás áldozati lettek. Locsmándi az [origo]-nak azt mondta, hogy tudatos leváltó kampány zajlott, noha jelentősen nőtt a színvonal és a színház látogatottsága is.

Az Opera új és végleges vezetőit pályázat után nevezik ki, az év végéig.