Vita Medgyessy vagyonbevallásáról

Vágólapra másolva!
A kormányszóvivő szerint tudatlanságból és rosszindulatból fakad az az ellenzéki vélemény, hogy Medgyessy Péter vagyonbevallása nem teljes. Répássy Róbert fideszes, Csampa Zsolt MDF-es képviselő szerint ugyanis Medgyessy haszonélvezeti joga alatt álló ingatlanokat, és cégeladásaiból származó jövedelmeket hagyott ki bevallásából. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint viszont Medgyessy a törvénynek megfelelően töltötte ki vagyonnyilatkozatát.
Vágólapra másolva!

Medgyessy Péter vagyonnyilatkozata teljes, Répássy Róbert fideszes és Csampa Zsolt MDF-es képviselő jogi ismeretei viszont nem azok. Ők ugyanis keverik a köztisztviselői vagyonnyilatkozatot az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatával - közölte Gál J. Zoltán szerda délután.

A kormányszóvivő arra reagált, hogy Répássy Róbert fideszes képviselő bejelentette: frakciója támogatását kéri, hogy kezdeményezhesse a kormányfő vagyonnyilatkozatának ellenőrzését az Országgyűlés elnökénél. Répássy szerint ugyanis a kormányfő nem vallotta be vagyonnyilatkozatában, hogy egy 87 négyzetméteres Úri utcai lakásra és a lakhelyéül szolgáló budai villára is haszonélvezeti jog van bejegyezve javára. A haszonélvezeti jog vagyoni értékű jog, és a közfelfogás szerint erősebb, mint a tulajdoni jog - állítja a fideszes képviselő. Répássy nehezményezte azt is, hogy Medgyessy nem szerepeltette vagyonnyilatkozatában családi cégeiben meglévő tulajdonrészeinek értékesítése során szerzett jövedelmét.

Csampa Zsolt (MDF) szintén úgy vélekedett, hogy a kormányfő vagyonbevallása nem teljes. Jelezte, hogy ezért a jövő heti plenáris ülésen azonnali kérdéseket intéznek Medgyessy Péterhez, és ha a válaszokat nem találják kielégítőnek, az Országgyűlés mentelmi bizottságához fordulnak.

Gál J. Zoltán közleménye szerint Medgyessy Péter országgyűlési képviselő, de nem köztisztviselő, ezért a rá vonatkozó előírásoknak megfelelően töltötte ki vagyonnyilatkozatát. A tudatlanság még ellenzéki képviselők esetében is megbocsátható, az alantas kicsinyesség azonban nem az - tette hozzá. Orbán Viktor országgyűlési képviselő vagyongyarapodásának ellenőrzésére tett kormánypárti kezdeményezésre nem a vádaskodás, hanem a tisztázás és a megalapozott magyarázat lehet csak a válasz - áll a kormányszóvivői közleményben.

Gál szerint nem csupán közérdek, hanem az előző kormány vezetőinek, így a volt miniszterelnöknek is érdekét szolgálja, ha tisztázódik nyilvánvaló vagyongyarapodásuk eredete. Az elmúlt négy évben ugyanis számos esetben vált megalapozottá a gyanú az adófizetők pénzének felelőtlen, pazarló felhasználásával, magánzsebekbe vándorlásával kapcsolatban - közölte Gál J. Zoltán.

Korábban:

Az MSZP támogatja Orbán vagyonvizsgálatát

Orbán: vagyoni helyzetem nyitott könyv