Felmentették az Operaház vezetőit

Vágólapra másolva!
Görgey Gábor kulturális miniszter szerdán - vezetői alkalmatlanság miatt - visszavonta a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Locsmándi György és a dalszínház főzeneigazgatója, Győriványi Ráth György megbízását. Görgey Gábor azután döntött így, hogy az Operaház művészei, szakmai és érdekképviseleti szervezetei levélben fordultak hozzá, amelyben az Operaházban kialakult állapotok miatt a két vezető felmentését kérték.
Vágólapra másolva!

Görgey Gábor a hozzá érkezett kérések nyomán az Operaház működésével kapcsolatban vizsgálatot kezdett, majd a Parlament kulturális bizottságának múlt heti ülésén is meghallgatta az érintetteket. Győriványi Ráth György és Locsmándi Miklós közalkalmazotti munkaviszonya nem szűnik meg, eredeti végzettségüknek és eredeti közalkalmazotti besorolásuknak megfelelő munkakörben továbbra is az Operaház munkatársai lesznek - áll a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közleményében.

A Magyar Állami Operaház további sorsát illetően Görgey Gábor miniszter úgy határozott, hogy az Operaház vezetésére pályázatot ír ki. A tárca irányítója a pályázatok elbírálásáig, a december 31-ig terjedő időszakra két szakembert bíz meg ideiglenesen az Operaház vezetésével.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a döntést azután közölte, hogy a két vezető szerdán a minisztériumban járt, ahol a tárca kabinetfőnökével, Kazal Jánossal folytattak megbeszélést.