Bíróság elé kerül a Citadella-terasz ügye

Vágólapra másolva!
Bírósághoz fordul a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a Gellérthegy védett területén engedélyek nélkül felépült Citadella-terasz ügyében, miután a kerületi jegyző elutasította a KVI által benyújtott birtokvédelmi eljárási kérelmet. A tulajdonost, vagyis az államot képviselő KVI álláspontja szerint a jegyző megfosztotta a döntésével a hivatalt, hogy a területet védje és birtokba vegye. Közben az építtető cég bejelentette, hogy megbízást adott a bontási tervek elkészítésére.
Vágólapra másolva!

Meglepte a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot (KVI) a XI. kerületi jegyző keddi határozata, amelyben elutasította a KVI által benyújtott birtokvédelmi eljárási kérelmet. A hivatal a Citadella 4U kft. ellen adott be birtokvédelmi kérelmet az önkormányzathoz, miután a cég engedélyek nélkül épített fel a Gellérthegy állami tulajdonban lévő, védett területén egy kávézó-teraszt.

A jegyző az elutasító határozat indoklásában hibásan vezette le, hogy a KVI és a Citadella 4U között érvényes vagyonkezelői szerződés van - mondta Molnár Zoltán, a KVI vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján -, mert egy ilyen szerződéshez szükség lett volna a kulturális miniszter aláírására is. Rockenbauer Zoltán nem írta alá a szerződést, mert pályázat kiírását tartotta volna szükségesnek a vagyonkezelő cég kiválasztásához. A papír tehát, amire Veres István, a Citadella 4U vezetője hivatkozik, nem érvényes, a cég jelen pillanatban bérlőként és nem vagyonkezelőként tevékenykedik a területen. De a tulajdonos, az állam beleegyezése nélkül sem így, sem úgy nem kezdhetett volna építkezésbe - tette hozzá.

Az államot képviselő KVI polgárjogi eszközökkel igyekezett érvényt szerezni tulajdonosi jogainak, de ezek hosszú időn keresztül nem vezettek eredményre, a terasz végül felépült. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal később jogerős határozatot hozott arról, hogy a teraszt le kell bontani és vissza kell állítani az eredeti állapotot. Ez a hivatal azért illetékes az ügyben, mert a terület a világörökség része, és a legkisebb változtatáshoz is ki kell kérni a véleményüket.

A XI. kerület jegyzője az elutasítás indoklásában épp azt írja, hogy nem foglalkozik az engedély nélküli építkezéssel, mert az eljárást már lefolytatta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, és jogerős határozat is született. A kérelemben foglaltakra így nem terjed ki a hatásköre. "A jegyző struccpolitikát folytat, mintha semmi köze nem lenne az ügyhöz, gyakorlatilag a bíróság elé utalta a kérdést" - mondta Molnár Zoltán.

Molnár veszélyesnek találta az önkormányzat eljárását, és sarkítva így fogalmazott: "A XI. kerület nyitva áll mindenki előtt, építkezhet engedély nélkül, a tulajdonos pedig úgy tűnik, nemigen tehet ellenlépéseket. A jegyző a döntésével megfosztotta a KVI-t attól, hogy tulajdonát védje és birtokba vegye a területet." Az államot képviselő hivatal ezután mást nem tehet: csütörtökön bírósághoz fordul a birtokvédelemért. Sürgős tárgyalást kérnek ugyan, de minden bizonnyal erre már csak ősszel kerülhet sor - mondta a vezérigazgató. Molnár szerint szigorítani kell a jogszabályokat az állam és bármely magyar állampolgár tulajdonosi védelmének erősítése érdekében.

Az ügyben rendőrségi eljárás is folyamatban van, mert a Kincstári Vagyoni Igazgatóság feljelentése alapján nyomozást rendeltek el a Citadella 4U ellen természetkárosítás és rongálás bűntettének alapos gyanúja miatt.

Közben szerdán a Citadella 4U Kft. megbízást adott a Gellérthegy állami tulajdonú, védett területén felépített terasz bontási tervének kidolgozására. Erről a cég vezetője tájékoztatta az [origo]-t, miután szerdán megkapta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jogerős határozatát, amely arra kötelezi, hogy 8 napon belül be kell nyújtania a bontási terveket, a tervek elfogadásától számított 15 napon belül pedig le kell bontatni a teraszt. A Citadella 4U emellett jogszabálysértésre hivatkozva megbízást adott a határozat bírósági felülvizsgálatának kezdeményezésére is.

Korábban:

A kerületi jegyző a Citadella-terasz mellett

Egy hónap múlva lebontják a Citadella-teraszt

Nyitásra kész a Citadella-terasz

Ajánlat:

Nézze meg az [origo] képgalériáját a Citadella-teraszról!