Polt a bírókéval azonos mértékű béremelést kér az ügyészeknek

Vágólapra másolva!
Polt Péter legfőbb ügyész kedden levélben kérte Bárándy Péter igazságügy-minisztert arra, hogy a bírók és az ügyészek fizetését azonos mértékben növeljék, mert ellenkező esetben sérülne az ügyészek hivatali méltósága. A miniszter szerint az ügyészek és a bírák illetménye között nem kell szoros összefüggésnek lennie, ám erről még tárgyalások folynak.
Vágólapra másolva!

Polt Péter legfőbb ügyész kedden levélben kérte Bárándy Péter igazságügy-minisztert, hogy ne emeljék eltérő mértékben a bírói és az ügyészi béreket. Polt Péter Magyarország közjogi hagyományaira, a rendszerváltozás közjogi berendezkedésére, valamint az európai szokásokra és dokumentumokban megjelenő elvárásokra hivatkozott, amikor a hasonló beosztású bírók és ügyészek illetményei azonosságának megőrzése mellett érvelt.

Az ügyészség közleménye szerint a hatóság létszámgondjai ellenére is gyorsan, hatékonyan, eredményesen és törvényesen dolgozik, de erre nem lenne képes, ha sérülne az ügyészek deklarált hivatali méltósága azzal, hogy kevesebbet keresnének a hasonló beosztású bíróknál - tudatta közleményben a Legfőbb Ügyészség (LÜ).

A LÜ emlékeztet, hogy június 19-én Polt Péter és helyettesei látogatást tettek az Igazságügyi Minisztériumban, ahol a legfőbb ügyész kijelentette, a törvények szerint elengedhetetlen az ügyészek illetményének a bírákéval azonos emelése. A találkozót követően Bárándy Péter az ügyészi illetményekkel kapcsolatban kapcsán úgy vélekedett, hogy a bírói és ügyészi fizetések között a jövőben nem kell szoros, automatikus összefüggésnek lenni. A miniszter szerint azonban erről még tárgyalások várhatók.