Csintalant menesztik a Defend éléről

Vágólapra másolva!
A héten menesztik Csintalan Sándor volt szocialista politikust a Defend éléről - tudta meg a Népszabadság. Csintalan május óta vezeti a defendet, miután barátjától, Földi Lászlótól megvásárolta. A Defend most azért került ismét a figyelem középpontjába, mert a Magyar Fejlesztési Banknál előkerült adatokból az derült ki: a titkosszolgálatok irattáraihoz, banki titkokhoz, adótitkokhoz is hozzáférhetett az őrző-védő cég. Ebben az ügyben az ORFK hétfőn feljelentés-kiegészítést rendelt el.
Vágólapra másolva!

Még ezen a héten felmentik Csintalan Sándort a Defend Kft. ügyvezetői megbízásából, és vele együtt távozik majd egyik helyettese is - értesült a Népszabadság. A volt szocialista politikus leváltása része annak a sorozatnak, amelyben a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) új vezetése átnézi a tulajdonába tartozó cégeket, és ahol szükségesnek tartja, személycseréket hajt végre. Az MFB minden leányvállalatánál kérte a közgyűlés összehívását és a személyi kérdések napirendre vételét.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a Defend a héten tartja taggyűlését, amelyen a többségben lévő MFB Csintalan menesztését kezdeményezi. Feltételezhető, hogy a másik állami tulajdonos, a Magyar Posta is a javaslat mellett majd. Csintalan Sándor ennek ellenére a cégben maradhat, ugyanis 20 százalékos tulajdonosa is a cégnek. Csintalan akkor lett a cég ügyvezetője, amikor Földi Lászlótól, az őrző-védő cég előző ügyvezetőjétől megvette a Defendben 20 százalékos részesedéssel bíró VIB Kft.-t. A május elején nyilvánosságra került ügyletet követően Csintalan azt mondta, hogy bemutatja: nincs szó a Fidesz és a Defend közötti összefonódásról.

A Magyar Fejlesztési Banknál történt állítólagos megfigyelésekkel és titkos adatok kezelésével kapcsolatban hétfőn feljelentés-kiegészítést rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság. Az MFB a múlt héten tett feljelentést a rendőrségen, mert szerintük a bank korábban titkosan és törvénytelenül figyeltetett meg cégeket, embereket. A pénzintézet tulajdonában álló Defend Kft, amely valóban végzett megfigyeléseket az MFB-nek, tagadta a vádakat. A hétfőn menesztett MFB-vezető, Baranyay László azonban lényegében megerősítette, hogy a pénzintézet megfigyeltetett cégeket, embereket. Az állami szervek nem adtak mindehhez segítséget, ezért volt alkalmas a részben a bank tulajdonában álló, magánnyomozást is végző Defend Kft. erre a feladatra - mondta. Olyan információt azonban, amely törvénybe ütközik, nem szereztek - jelentette ki a távozó bankvezér.

Korábban:

Baranyay szerint törvényesen figyeltettek meg