Feljelentés-kiegészítés az MFB-megfigyelés miatt

Vágólapra másolva!
Feljelentés-kiegészítést rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság az új vezetés által vélelmezett, a Magyar Fejlesztési Banknál történt megfigyelésekkel és titkos adatok kezelésével kapcsolatban. Az MFB a múlt héten tett feljelentést a rendőrségen, mert szerintük a bank korábban titkosan és törvénytelenül figyeltetett meg cégeket, embereket. A pénzintézet tulajdonában álló Defend Kft, amely valóban végzett megfigyeléseket az MFB-nek, tagadta a vádakat.
Vágólapra másolva!

Feljelentés-kiegészítést rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság az új vezetés által vélelmezett, a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) történt megfigyelésekkel és titkos adatok kezelésével kapcsolatban - mondta Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója. Az MFB új vezetése a múlt héten szivárogtatta ki, hogy a régi vezetés páncélszekrényeiben szigorúan titkos adatokat találtak.

A dokumentumokból arra lehet következtetni, hogy a pénzintézet nem csupán a bankvilágban bevett módon, saját ügyfél-hálózatukat ellenőriztette, hanem olyan személyeket és cégeket is figyeltettek, amelyek semmilyen kapcsolatban nem álltak a pénzintézettel. Találtak továbbá olyan papírokat is, amelyek alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy hozzáférésük volt a Nemzetbiztonsági Hivatal adatbázisához és még az APEH-nyilvántartását is szemmel tarthatták. Úgy tudjuk, hogy egyes titkos adatok kikerültek a banktól.

A bank részbeni tulajdonában álló, a kormányváltást követően megváltozott vezetésű Defend Kft. végezhette a megfigyeléseket. Csintalan Sándor, ügyvezető, volt szocialista országgyűlési képviselő tagadta, hogy törvénytelenül jártak volna el, s kilátásba helyezte, hogy beperel minden orgánumot, amely rossz hírüket kelti.

Mindezek miatt az MFB új vezetése a rendőrséghez és a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz nyújtott be feljelentést.

Korábban:

Titkos adatok kerülhettek ki az MFB-től