Juhász műrepülőnek tartja a Gripeneket

Vágólapra másolva!
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint a Svédországtól beszerzendő Gripen vadászgépekkel egyelőre csak 14 műrepülésre alkalmas repülőgépünk lesz. A beszerzéssel kapcsolatos vizsgálatok elkezdődtek. Az Országgyűlés külügyi bizottságában egyetértés alakult ki arról, hogy Magyarország biztonságpolitikájáról egyetértésre van szükség.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés külügyi bizottságának szerdai ülésén meghallgatták Juhász Ferenc honvédelmi minisztert. A tárca vezetője több mint egy órás beszámolójában hangsúlyozta, hogy nem tervezik az előző kormány alatt elfogadott haderőről szóló stratégiai koncepció megváltoztatását, azt be fogják tartani.

A miniszter szólt a NATO-bővítéssel kapcsolatos magyar álláspontról is, szerinte nem terhelik a NATO-t az új tagjelölt államok, sőt a terror elleni küzdelemben hasznos társaink lesznek. Magyarország abban érdekelt, hogy a környező országok is felvételt nyerjenek, ugyanakkor a Balti államok NATO tagsága sem közömbös számunkra.

A NATO-nál maradva a miniszter sürgető lépésnek nevezte, hogy a vállalásaink eddigi 25 százalékos teljesítésén javítsunk. Szerinte újra kell gondolni a vállalásokat, mert olyan dolgokra is ígéretet tettünk, amelyekről már akkor tudni lehetett, hogy nem teljesíthetők. Tabajdi Csaba szocialista bizottsági tag szerint a NATO-n belül növekszik a feszültség az európai államok és az USA között a biztonságpolitikát illetően.

A Gripenekről szólva Juhász azt mondta, hogy ezek a gépek nem NATO-kompatibilisek néhány tagország szerint. Ő maga ugyan nem fejtette ki ellenérzését a gépekkel kapcsolatban, ám megjegyezte, hogy a Gripenekkel csupán 14 műrepülésre alkalmas gépünk lesz. A fegyverzet maga a beszerzési ár 40 százalékába kerül majd - mondta. A vadászgépek bérletének, illetve ellentételezésének megkezdődött vizsgálata - mondta Juhász, aki hozzátette, hogy a vadászrepülőket alkalmassá kell tenni NATO-kötelezettségek teljesítésére.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke figyelmeztette a honvédelmi minisztert, hogy a gépek NATO-kompatibilitását nem kérdőjelezheti meg, hanem egységes álláspontot kell kialakítani; ez ugyanis nemzeti érdek.

A testület kérésére Juhász megígérte, hogy félévente vendége lesz a bizottságnak - állapodtak meg a meghallgatást követően.

Korábban:

Gripen-bérlet helyett vásárlás

Kormánypárti települések a Gripen-program nyertesei