Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fidesz-kongresszus a választások után

Vágólapra másolva!
Pokorni Zoltán elnöki beszámolója nyitotta meg, Orbán Viktor exminiszterelnök zárta a Fidesz rendkívüli kongresszusát. Pokorni szerint ellenzékbe szorulásukat leginkább az akkori ellenzék negatív kampánya és a saját kommunikációs hibáik okozták. Orbán pedig a szocialista jövőről és a polgári körök küldetéséről beszélt. A küldöttek nagy többséggel fogadták el az alapszabály módosítást.
Vágólapra másolva!

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Az ország nagy része narancssárga, csak éppen a kormány vörös - mondta Pokorni Zoltán

Orbán nevesítés nélkül védelmébe vette a Fidesz-közeli vállalkozásokat: "a legképtelenebb vádakkal illetik azokat a vállalkozókat, akik szerződésben álltak az államigazgatással", szerinte ellenük koncepciós eljárás folyik. (Mint ismert Happy End, az Ezüsthajó és a Defend ellen folyik vizsgálat.) Orbán felhívta a küldöttek figyelmét: fel kell készülni a támadásokra, a koncepciós eljárásokra.

Az exkormányfő kritizálta a kormány pénzügypolitikáját, mondván letért a magyar gazdasági modell útjáról. A kormány szándékosan rontja a forintot, növeli az inflációt, amely a szegények adója, mivel az infláció kiváló lehetőséget ad a pénztőkének; ezt mindenkinek el kell mondanotok, el kell magyaráznotok - mondta a küldötteknek Orbán Viktor, aki csakúgy, mint több fideszes felszólaló, tegezte a hallgatóságot, noha a kormányülésen ragaszkodott a magázódó formához.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Schmitt Pál, Gyürk András és Pokorni Zoltán

Az ország nagy része narancssárga, csak éppen a kormány vörös - kezdte elnöki beszámolóját Pokorni Zoltán, aki szerint a Fidesz vezette polgári összefogás minden idők legjobb választási eredményét érte el, ahogy fogalmazott: "A választásokat megnyertük, mégis a vesztesévé váltunk. A polgári kormány többet végzett, mint amit a programjában vállalt" - jelentette ki a pártelnök.

Azt, hogy a párt a választások során mégis ellenzékbe került, az a rossz kommunikációnak, illetve az akkori ellenzék hecckampányának köszönhető - derült ki a beszámolóból. "Az ellenzék 1998 óta tudatosan és szervezetten alakította ki az arrogáns, csak kevesek érdekeit képviselő Fidesz képét a politika iránt kevésbé érdeklődő polgárok körében." Néhány támadást nem hevert ki a Fidesz - ismerte el Pokorni. Így az Orbán-Nastase paktum körüli hisztériát, a Benes-dekrétum ügyét, a miniszterelnök bostoni útját, vagy Kövér László "köteles" nyilatkozatát. Sokan felvetik, hogy az MSZP és az SZDSZ a magyar demokrácia történetében soha nem tapasztalt, durva, mocskolódó, negatív kampányával szemben hiba volt az a tisztességes, csak a jövőre és a pozitív üzenetekre koncentráló kommunikáció, amelyet a Fidesz követett - mondta Pokorni, aki szerint jól tették, hogy nem vettek részt a sárdobálásban. Ma már nyilvánvaló, hogy alábecsültük a negatív kapmány hatását - ismerte el a pártelnök. A kormány - benne egyes minisztériumok és vezetőik - kifejezetten kudarcot vallott az ellenzék negatív kommunikációjának megfelelő kezelése terén. Egyértelmű vereséget szenvedtünk a kormányzat Budapestre vonatkozó intézkedéseinek hiteles bemutatása terén - tette hozzá Pokorni.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Orbán Viktor, Surján László és Philip

A politikai hadviselés fő színtere a parlamenti patkó, a demokratikus politizálás pedig politikai pártokra épülő rendszert jelent - hangsúlyozta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke. Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja tiszteletbeli elnöke arról beszélt, hogy 1998-tól valósult meg az igazi magyar politika és ennek részeként visszaállították a nemzet önrendelkezését. Felszólaltak még más határon túli magyar politikusok és a partnerszervezetek vezetői is.

Az eseményen a küldöttek nagy többséggel fogadták el a Fidesz alapszabályának módosítását (megkönnyíti a tagfelvételt és az exminiszterelnök automatikusan az elnökség tagja lehet) és a választási beszámolót.

korábban:

Alapszabályt módosít a Fidesz Orbánért

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről