Bukásra van ítélve az MSZP sorkatonaság-terve

Vágólapra másolva!
Simicskó István, a Fidesz honvédelmi politikusa szerint irreális a kormány terve a sorkötelezettség 2006-os megszüntetéséről. Mivel kétharmados többséggel lehet csak módosítani a honvédelmi törvényt, a Fidesz szavazataira is szükség lenne a hadkötelezettség eltörléséhez.
Vágólapra másolva!

Simicskó István, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának fideszes alelnöke szerint legkorábban 2010-ben lehetne megszüntetni a sorkötelezettséget Magyarországon, és csak a nemzetőrség bevezetésével együtt támogatja a javaslatot. Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn, a Honvédelmi Minisztérium állománygyűlésén jelentette be, hogy a kormány 2006-ra meg akarja szüntetni a sorkötelezettséget, és egyre kevesebben kapnának behívót a következő években is. A törvény módosításához a parlamentben jelen lévő képviselők kétharmadának támogatására van szükség, és mivel Simicskó nyilatkozata szerint a tervet a Fidesz nem támogatja, kicsi az esély, hogy az Országgyűlés elfogadja a módosítást.

Simicskó szerint a 2000-ben hozott országgyűlési határozathoz kellene ragaszkodni, amely szerint 2010-ben szűnne meg a hadkötelezettség Magyarországon. "Örülnék, ha ennek feltételei korábban megvalósulnának, de ez most irreálisnak tűnik, és Magyarország biztonsága a legfontosabb szempont." A képviselő szerint kedvezőbb szolgálati feltételekre lenne szükség, hogy legyen, aki vállalja az önkéntes profi szolgálatot; és a honvédség technikai felszerelésén is jelentősen javítani kell. A képviselő ugyanakkor még egy feltételt kikötött: az általa kidolgozott, és a parlament által 2001-ben elvben támogatott nemzetőrség felállításával párhuzamosan lehetne csak eltörölni a hadkötelezettséget. A terv szerint a 18 éves fiúknak 2-3 hónapig egy kötelező kiképzésen kellene részt venniük, majd dönthetnének, hogy bizonyos kedvezményekért cserébe, vállalnák-e a további rendszeres kiképzéseket. A nemzetőrség tervét az MSZP és az SZDSZ nem támogatta. A Fidesz az előző ciklus végére egyre határozottabban kiállt a sorkötelezettség mellett, Orbán Viktor miniszterelnök egyenesen arról beszélt, hogy "másképp néznek az emberek arra, aki nem volt katona".

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az [origo]-nak azt mondta, 2006-ra megteremthetőek a feltételek a sorkötelezettség megszüntetésére. Egyre kevesebb fiatalt hívnának be már a következő években is. Az alkotmányból azonban nem vennék ki a sorkötelezettség intézményét, mert háborús veszély esetére fent kell tartani a sorozás lehetőségét. Így hivatalosan nem megszüntetnék, hanem bizonytalan időre felfüggesztenék a sorozás intézményét. Medgyessy Péter hétfőn azt ígérte, javítanak a hivatásos katonák helyzetén, hogy így tegyék vonzóbbá a pályát, biztosítva a megfelelő létszámot 2006-ra.

A sorkatonaság eltörlését a parlamenti pártok közül leghatározottabban az SZDSZ követelte eddig. 2000-ben országszerte 200.000 aláírást gyűjtöttek, hogy a parlament vegye napirendre az intézmény eltörléséről szóló vitát. Akkor csak az SZDSZ szónokai támogatták, hogy azonnal átálljon az ország a hivatásos hadseregre. Mécs Imre, a párt honvédelmi politikusa a kampány alatt kijelentette, már 2003 elejétől el lehetne törölni a sorkötelezettséget. Ez az MSZP-nek túl korai időpont, korábban a szocialisták is a 2010-es dátumot támogatták. A 2006-os határidő a kormánypártok kompromisszumára utal.

Korábban:

Medgyessy: 2006-ra hivatásos seregünk lesz