Zöldpénzt követelnek az erőmű miatt

Vágólapra másolva!
A Százhalombatta környéki települések is igényt tartanak a városban működő erőmű és veszélyeshulladék-égető miatt fizetett támogatásra. A 2500 lakosú Szigetcsép már pert indított, és ha nyer, a többiek is kikérik a részüket. Újsághír szerint a környéken egyre több a rákos beteg, de ezt a cégek nem ismerik el.
Vágólapra másolva!

A Százhalombattától négy kilométerre lévő Szigetcsép évek óta pereskedik azért, hogy a településnek is járjon abból a pénzből, amit Százhalombatta kap, mert a város területén hőerőmű és olajfinomító működik. A pereskedést Szigetcsép kezdte, de 1996-ban több környékbeli település (Tököl, Szigetújfalu és Szigetszentmárton) is csatlakozott hozzá. A 2500 lakosú település polgármestere, Kóta István az [origo]-nak elmondta: az évek óta tartó perben 2000 januárjában született egy elsőfokú ítélet, mely 23,8 millió forint megfizetésére kötelezte Százhalombattát, de másodfokon új eljárást rendeltek el, ezért a per végére még mindig nem került pont.

Szigetcsép polgármestere szerint Százhalombattának meg kellene osztania a pénzt, mert a környékbeli falvakat is szennyezik az erőművek. Szigetcsép például erdősávot szeretne építeni, hogy a légköri szennyeződést enyhítse. A Százhalombattán működő Dunamenti Erőmű és a Mol - amely olajfinomítót és veszélyeshulladék-égetőt is üzemeltet a térségben - évente nagy összeget fizet be a környezetvédelmi alapba, ennek egy részét kapja meg a város környezetvédelmi beruházásokra. Ebből az összegből szeretnének részesülni a környező települések is. A cégek iparűzési adót is fizetnek Százhalombattának, ezzel a pénzzel együtt a város önkormányzatának több lehetősége van beruházásokra, és a környéken lakók szerint ez szemmel látható.

Az évek óta húzódó perben a szigetcsépieknek igazolniuk kellene, hogy a náluk tapasztalható szennyeződést a százhalombattai üzemek okozzák - mondta a százhalombattai polgármesteri hivatal munkatársa. Ha Szigetcsép számára kedvező ítélet születik, az precedens értékű lehet, és várhatóan a veszélyes üzemek környékén található települések mindegyike részt követel majd a környezetvédelmi alapból. A szigetcsépi polgármester légszennyezettségi adatokra, szakvéleményekre hivatkozik, a Magyar Hírlap hétfői számában azonban egy újabb adat jelent meg, ami alátámaszthatná a kis település anyagi követelését. A lap ugyanis azt az információt kapta, hogy a faluban az országosnál magasabb (tavaly több mint a duplája) a daganatos megbetegedések aránya - az Egészségügyi Minisztérium Gyógyító Ellátás Információs Központ adatai szerint. Szigetcsép polgármestere és háziorvosa nem tud róla, hogy az országoshoz képest ennyire nagy arányú lenne a daganatos megbetegedések száma. Az [origo] megpróbálta érdeklődni a szekszárdi központú Gyógyító Ellátás Információs Központtól az információ ellenőrzéséhez, de erre egyelőre nem volt mód, mert a hivatal hétfőn nem volt elérhető.

A Százhalombattán működő üzemek szintén nem ismerik a lapban megjelent adatot, bár elsősorban Százhalombatta egészségi helyzetével szoktak foglalkozni, és úgy tudják, hogy a város lakóinak nem romlik az egészségi állapota. A hőerőműt működtető Dunamenti Erőmű Rt. vezérigazgatója, Kohl Tibor az [origo]-nak elmondta: nincs adatuk arról, hogy Szigetcsépen növekedett volna a rákos megbetegedések száma. Elmondta, hogy az előírásoknak megfelelő a károsanyag-kibocsátásuk. A cég a százhalombattai hőerőmű közvetlen közelében lévő települések és Százhalombatta egészségügyi állapotát kíséri figyelemmel, és ebből az derül ki, hogy az utóbbi időben javult a város egészségi állapota, és a levegő tisztasága is, a cég az EU-s szabályoknak is megfelel - állítja a vezérigazgató. A Dunamenti Erőmű Rt. évente 100 milliós összeget fizet a környezetvédelmi alapba, a károsanyag-kibocsátás miatt soha nem kellett büntetést fizetniük, egy alkalommal, 1999-ben fordult elő, hogy a cég hibájából olaj ömlött a Dunába, ekkor 15 millió forintos büntetést fizettek - mondta Kohl Tibor.

Az olajfinomítót és a veszélyeshulladék-égetőt működtető Mol Rt. munkatársa az [origo]-nak azt mondta, hogy az általuk kibocsátott káros anyagok az előírt határértékeken belül vannak (a benzol és a xilol körülbelül a negyede a maximum megengedhetőnek, a toluol körülbelül a tizede). Emellett a Környezetvédelmi Minisztérium által működtetett mérőeszközök pedig hosszú ideje azt mutatják, hogy a káros anyagok a levegőben a határértéken belül vannak Százhalombattán - mondta Erdős Péterné.

Tiefenthaler Eszter