Vágólapra másolva!
Peren kívül megegyezett két szocialista képviselő, Keller László és Veres János a kancelláriaminiszterrel a Happy End-szerződésekről. Az egyezség keretében a Miniszterelnöki Hivatal átadja a politikusoknak az Országimázs Központ és a Happy End Kft. két évvel ezelőtti szerződéseit. A két képviselő pedig a szerződések nyilvánosságra hozataláért a MeH ellen indított per szüneteltetését kérte a Legfelsőbb Bíróságtól.
Vágólapra másolva!

Rövidesen kiderülhet, pontosan mekkora összegű megbízást kapott a Happy End és az Ezüsthajó Kft. az Országimázs Központtól. Keller László és Veres János MSZP-s képviselők ugyanis megállapodtak Kiss Elemér kancelláriaminiszterrel arról, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a rendelkezésükre bocsátja az Országimázs Központ (OK) magáncégekkel kötött szerződéseit. Így nem kell megvárni a Legfelsőbb Bíróság döntését arról, nyilvánosságra hozhatóak-e a dokumentumok.

A bíróság ugyanis szerdán a felek kérésére elrendelte annak a polgári pernek a szüneteltetését, amelyet a két képviselő indított korábban. Így, ha fél éven belül nem kérik folytatását, a polgári per automatikusan megszűnik. Keller László a döntést követően elmondta: már nem bíróság előtt, precedens értékű ítélettel, hanem törvényhozási úton kívánja biztosítani, hogy a közpénzek elköltése nyilvános legyen.

A perben közérdekű adatok nyilvánossága címén a két szocialista képviselő 217, a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó Országimázs Központ, illetve magáncégek között 2000-ben megkötött szerződés, továbbá azok számláinak kiadását kérte a bíróságtól. Ezekben a szerződésekben a megbízó Országimázs Központ mintegy 4 milliárd forintos kötelezettséget vállalt, és ennek több mint a felét még 2000-ben ki is fizette. A szerződések közül mintegy 130 a Happy End, illetve az Ezüsthajó Kft.-vel köttetett. Tavaly áprilisban első fokon a Fővárosi Bíróság elutasította a felperesek keresetét azzal, hogy a szerződések tartalma nem adat, hanem adathalmaz. A felpereseknek meg kellett volna jelölniük, hogy pontosan mely adatokra kíváncsiak.

Az ORFK Szervezett Bűnözőzés Elleni Igazgatósága május 24-én a Happy End Kft. szerződéseivel összefüggésben hűtlen kezelés alapos gyanújával nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. Május 30-án pedig az Ezüsthajó Kft. székhelyén gyűjtöttek be iratokat, bizonylatokat, számlákat a nyomozók azért, hogy tájékozódjanak, milyen megrendelések, milyen teljesítések és milyen ellentételezések történtek a cégnél.

A Legfőbb Ügyészség szintén május 30-án lezárult vizsgálatai szerint a közbeszerzési eljárás mellőzése miatt jogsértők a vitatott szerződések, de bűncselekmény gyanúját nem alapozzák meg.

Korábban:

Happy End-ügy: bekérték a szerződéseket a MeH-től