<P class="MsoNormal">6 milliárdból 300 millió kárt ismernek el a globexesek

Vágólapra másolva!
Minden vádpontban tagadta bűnösségét Vellai Györgyi, a Globex-per első rendű vádlottja. Vellai szerint csupán 300 millió forint tartozást halmozott fel a cég, továbbá ő nem felelős a kisrészvényesek pénzéért, és nem hamisított okiratokat. Az ügyészség szerint a Globex vezetői összesen 6 milliárd kárt okoztak.
Vágólapra másolva!

Vellai Györgyit, a Globex-per elsőrendű vádlottját hallgatta meg szerdán a Fővárosi Bíróság. Vellai minden vádpontban tagadta bűnösségét. Az ügyészség szerint a Globex vezetői összesen hatmilliárd forintnyi kárt okoztak befektetőiknek, ám Vellai ebből mindössze 300 milliót ismert el.

Az ügyészség többek között okirathamisítással vádolja Vellait. A vád szerint meghamisították a cégek könyvelését, hamis igazolásokkal a valósnál kedvezőbb színben tüntették fel a Globex-birodalom pénzügyi helyzetét. Így megtévesztették a befektetőek. Fiktív, nemlétező részvényekkel kereskedtek a vád szerint. Vellai mindezeket tagadta. Közölte, hogy az ügyletek részleteit nem ismeri, csak aláírta az elétett szerződéseket, mert megbízott munkatársaiban. Szabálytalanságot nem követtek el, az ügyész szerint nemlétező értékpapírok egy sütöde által kiadott részvények voltak.

A vádirat szerint a kisbefektetők pénzét nem a szeződésben foglalt célokra fordították, hamis letéti igazolásokat bocsátottak ki, amikor az ügyfelek befektetéseikről érdeklődtek. Végül pedig nem tudták kifizetni a kisbefektetők 500 millió forintját. Vellai ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy nem manipulálták az ügyfelek számláit. A követeléseket ki tudták volna fizetni, de a kötvények 1998 szeptember 30., a Globex-birodalom összeomlása után jártak volna le. Vellai ezért nem tartja magát bűnösnek ebben a vádpontban.

Emellett a vád szerint három intézményt, a XI., a XII. kerületi és a soproni önkormányzatot is megkárosította a Globex, nem tudott elszámolni a rábízott portfólióval. Csak Sopronnak 3 milliárd, a XI: kerületnek 475 millió, a XII. kerületnek 35 millió forint kárt okoztak ezzel az ügyész szerint. Az elsőrendű vádlott azonban azt állította: Sopron és a XII. kerület mindent visszakapott, egyedül a XI. kerületnek nem tudtak visszafizetni 300 millió forintot.

Korábban:

6 milliárd a kár - megkezdődött a Globex-per