Lerobbant állapotban van több iskola

Vágólapra másolva!
Omlik a vakolat, balesetveszélyesek az ajtók, ablakok - egyebek között ezt állapította meg a tisztiorvosi szolgálat két budapesti iskola ellenőrzésekor. A fővárosi önkormányzat elismeri a hibákat, sőt azt is, hogy a két intézményben tapasztaltak nem egyediek. A városvezetés szerint legalább 5 milliárd kellene a szükséges munkákhoz. Az SZDSZ szerint intézkedni kell több egészségügyi intézmény védelmében is.
Vágólapra másolva!

Felmérik a budapesti iskolák állapotát, miután az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) két fővárosi oktatási intézményt ellenőrizve számos hiányosságot talált. Az ÁNTSZ a főjegyzőhöz fordult, hogy az önkormányzat számolja fel a Kalmár László és a Földes Ferenc szakközépiskolákban tapasztalt állapotokat.

Az ÁNTSZ egyebek között azt állapította meg, hogy a két intézményben hullanak az épület homlokzatának darabjai, az ajtók és az ablakok balesetveszélyesek, elavult a világítás, leromlott állapotban vannak a vécék, és a vakolat is javításra szorul.

A főpolgármesteri kabinet tegnap megtárgyalta a tisztiorvosi jelentést. A városvezetés azt is megállapította, hogy a két iskola esete nem egyedi. Ilyen állapotok jellemzik sok más fővárosi iskolát is. Ahhoz azonban, hogy az ÁNTSZ követelményeinek és a törvényben előírt minimális feltételeknek megfeleljenek, mintegy 5 milliárd forintra lenne szükség.

Ehhez képest a fővárosi önkormányzat az elmúlt években 600-700 millió forintból újított fel iskolákat. Jelenleg a felújítások és a fejlesztések mellett a balesetveszélyes állapotok megszüntetésére költenek a legtöbbet a budapesti költségvetésből.

Az ÁNTSZ mindezt kevésnek találta. A tisztiorvosok ezért további sürgős intézkedéseket tartanak szükségesnek a már feltárt hiányosságok, és a még meg nem vizsgált, de a követelményeknek nem megfelelő intézmények körülményeinek javítására - áll a jelentésben.

Bőhm András, a szabad demokraták fővárosi frakciójának vezetője elmondta: hasonló helyzetben van több szociális és egészségügyi intézmény is. Az önkormányzat ezért hamarosan áttekinti, hogy milyen sürgős teendőket kell elvégezni.