Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megoldódhat az Erzsébet tér ügye

Vágólapra másolva!
Görgey Gábor kulturális miniszter azt állítja: az elődje által vezetett tárca nem teljesítette a fővárossal kötött megállapodását. A minisztérium és a főváros képviselőinek megbeszélésén ma megegyeztek a főbb kérdésekről, és megállapodtak abban, hogy módosítják a szerződést.
Vágólapra másolva!

Görgey Gábor kulturális miniszter május 29-én Demszky Gábornak küldött levelében elismerte, hogy a magyar állam nem teljesítette a Fővárosi Önkormányzat és a magyar állam között 2000. április 3-án kötött megállapodást az Erzsébet téri beruházásról. Ezt követően a külföldön tartózkodó Demszky Gábor megbízásából Atkári János főpolgármester-helyettes, a minisztérium képviseletében pedig Baán László és Ács Tamás tárgyalásokat kezdtek. A megbeszélésen minden érdemi kérdésben elvi egyetértés született. Ennek nyomán a két fél jogi szakértői már dolgoznak a szerződés módosításán. A tervek szerint június végéig a Fővárosi Közgyűlés dönthet a megállapodás módosításáról, és utána a két fél aláírhatja a módosított megállapodást.

A minisztérium korábbi vezetésének álláspontja szerint a park, a mélygarázs és a föld alatti rész fogadótere is elkészült. Ráadásul a területre kapott használatbavételi engedély is jogerős, ezért a területet át akarták adni a fővárosnak. A főváros azonban nem fogadta el a létesítményt, mert a felszín alatti első szintre tervezett konferenciaterem és az üzlethelyiségek nem készültek el, csak szerkezetkész állapotban vannak. A korábbi szerződés szerint azonban ezeket is be kellene fejezni, csak ezután kell átvennie a létesítményt a Városházának.

Ameddig nem állapodik meg a két fél az Erzsébet téri beruházás további részleteiről, továbbra sem vehetik birtokba a már március végén elkészült és ünnepélyesen átadott - majd egy nappal később újra lezárt - parkot a járókelők.

Korábban:

Harmincezer dolláros számla az Erzsébet tér miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről